Pàgines

diumenge, 15 de juliol del 2007

Sorolls, calaix i torre malàia

Al barri de Sants hi ha emprenyamenta.
Repassem: el tren d'alta velocitat. Les obres han deixat el barri potes enlaire. Una obra d'aquestes dimensions segurament comporta molèsties inevitables. Però també comporta d'altres que sí que ho són. Sorolls, per exemple. Era inevitable treballar de nits i martiritzar als veïns del carrer Sant Antoni? Perquè ha calgut una denúncia dels veïns per a que es preguessin mesures contra el soroll?
Bé, suposo que ha calgut esperar la denúncia perquè deu ser més car el projecte si a més cal respectar la legislació contra la contaminació acústica. Si els veïns no denunciaven, aleshores no calia acomplir la llei.
Es tracta de trobar la solució barata. Com el calaix de la vergonya. Un sarcòfag de ciment que taparà les vies des de la Riera Blanca fins a l'entrada a l'estació de Sants. Hi posaran una passeig. amb arbres, diuen. Quedarà molt bonic, segons ells.
Potser quedarà molt bonic, o potser no. De moment, però, hi estan aixecant uns murs que no tenen gaire bon aspecte. El barri quedarà travessat per aquesta mole de ciment. Per guanyar l'espai de les vies aquestes es podien haver soterrat. Però, és clar, caldria haver començat a soterrar al Prat, i hauria estat molt més car. Com sempre, la solució més barata. No la millor. Una mica, el vici aquest de posar preu a les coses. Com si l'aire o l'aigua, o l'espai per viure tinguessin un preu.
De fet no és només la solució barata. És també la solució que deu permetre que algunes butxaques s'estiguin omplint. Com la torre Malàia, del mateix carrer Sant Antoni. Aprofitant les obres de l'alta velocitat, hi posaran al carrer un edifici d'onze plantes. No hi havia una normativa que impedia la construcció d'edificis alts? sembla ser, però, que aquest gratacels és "legal". Tanmateix, els veïns han iniciat una campanya de recollida de firmes contra el gratacels, que rep aquest nom per la sospita d'especulació urbanística que ha provocat i que recorda al cas del mateix nom a Marbella.
Sorolls, calaix i torre malàia. A Sants hi han veïns que estan emprenyats. Des d'aquest bloc em solidaritzo amb ells i amb les campanyes iniciades. I de pas, enllaço la web de BarriSants que "és un projecte de comunicació popular a la xarxa amb el suport de l'Assemblea de Barri de Sants, que agrupa a desenes d'entitats veïnals, polítiques i socials."