Pàgines

dimarts, 3 de maig del 2016

26J. Fracàs i Ridícul.

Ho reconec. M'he equivocat del tot. Estava convençut que al final hi hauria un pacte in extremis del PPSOEC's però no ha estat així.

Per tant, el proper 26 de juny es tornaran a repetir les eleccions per triar el Gobierno.

Ara es pot dir, doncs: els partits espanyols han fracassat. Rotundament.

Han fracassat tots els partits que pretenien governar, és dir: PP, PSOE, C's, P's i, de fet, també IU.

La resta, partits d'àmbits locals, poden al·legar que formar part dels governs d'Espanya no ha estat mai al seus plans. Si de cas, com a molt, aspiren a tenir capacitat d'influència. Queden excusats.

Però els big five -fent servir el símil eurovisiu- han fracassat. No han estat capaços de fer un govern. S'han vetat els uns als altres i, fins i tot, a partits d'àmbit local. Han dilapidat els diners dels contribuents i ara cal tornar a fer unes noves eleccions. La qualitat democràtica de l'estat ha quedat reflectida com mai en aquest fracàs: incapaços de pactar i frontistes.

Ara bé, aquest fracàs no afecta a tots per igual. Algun, fin i tot, en poden sortir beneficiats: crec que és  encertat l'anàlisi que fa avui Vicent Partal a l'editorial del Vilaweb.

Penso que el gran beneficiat de la repetició de les eleccions serà el PP: primer, hi haurà un increment de l'abstenció, fruit del desencant per aquest fracàs, però afectarà més a l'esquerres que a les dretes, com recorden els sociòlegs; segon, sembla molt probable que el PP recuperi part del vot prestat a C's.

O sigui, que tornarà a guanyar el PP i, probablement, la suma d PP i C's aquest cop sí que quedarà prop de la majoria absoluta. Per la banda de l'esquerra, és possible que es produeixi una reorganització a la baixa, i que al suma de P's, confluències i IU acabi superant al PSOE. Estaria bé. Però, de fet, serà inútil de cara a la reforma en profunditat de la Constitució.

Per cert, amb aquest escenari tothom qui parli de consultes o de referèndums d'autodeterminació acordats per Catalunya estarà venent fum. I tothom qui el compri, realment, s'haurà guanyat el dret de tatuar-se unicorns de colors a les natges.

En fi. Tot sigui, però, que l'esquerra retingui, malgrat tot, la capacitat de vetar a Rajoy i, en aquest cas, el supòsit que encara es tingui que tornar a repetir eleccions... al desembre!  esdevingui una realitat.

En fi. Espanya ha fet el ridícul internacional. Un cop més. I un cop més, per "mèrits" propis.

De portes endins, però, caldria que algú s'adonés del cop d'estat encobert que ha donat el PP. El PP està fent i desfent en un "règim d'interinitat" que, de fet, se'l salta com i quan vol. De fet sospito que, pel PP, l'escenari de tornar a repetir eleccions al desembre seria el millor que els podria passar. En aquesta interinitat en la que es salten el control parlamentari i està, de fet, en rebel·lia, la màfia pepera se sent d'allò més còmoda, sense la molèstia i les pèrdues de temps del joc parlamentari.

Espanya és avui, bàsicament, un estat fallit.

Mentrestant, a Catalunya, no estaria de més que poséssim en valor el fet que aquí sí que hi ha un govern fruit d'un pacte (un pacte impossible als ulls i la praxi espanyoles), i que té un projecte, independentista, i una voluntat d'acció social. I que tant el projecte com l'acció social estan sent atacats i sabotejats per l'estat espanyol, amb el TC com ariet.

Espanya és un estat fallit en mans de polítics mediocres i amb uns votants que, majoritàriament, estan d'acord amb aquesta mediocritat, i tot plegat regat amb una abundant dosi de catalanofòbia.

Potser encara no és el moment per a la DUI, però com més temps passa més evident és, per mi, que serà com acabarà tot plegat.

Així sigui.