Pàgines

dijous, 24 de setembre del 2015

Per què crec que tot i no ser independentista hauries de votar Independència?

Resta només un  dia de campanya electoral. Dissabte serà la "jornada de reflexió" i diumenge es votarà.

A aquestes alçades ja és clar que les eleccions tindran un marcat caràcter plebiscitari. No serà estrictament plebiscitari perquè tot i que podem trobar dos blocs ben definits sobre la independència de Catalunya, en cap dels dos bàndols hi ha unanimitat sobre el model a seguir. Fins i tot no es pot afirmar que tots els partits del bàndol oposat a la independència siguin estrictament unionistes.

A aquests votants m'adreço. No només, però em sembla que majoritàriament, són els votants que avui potser ja s'han decidit per "Catalunya Sí Que Es pot" (CSQEP). Els demanaria, des del respecte i la cordialitat, una última reflexió.

Potser no l'encerto però crec que aquests votants, majoritàriament, desitgen un canvi profund en les formes de fer de l'estat espanyol. Un canvi en la línia dels projectes i ideals que es van formular al voltant del moviment 15M, aquell març de 2011. Podemos (P's) s'ha auto-proclamat hereu d'aquell esperit. A Catalunya P's es presenta dins CSQEP, junt amb ICV, EUiA i EQUO.  Doncs bé, jo el que dic és que a Catalunya l'esperit del 15M està, també, i sospito que majoritàriament, al bàndol independentista.

També els diré que crec que si hi ha alguna possibilitat de canvi, regeneració, reforma, ruptura democràtica amb el R78 a l'estat espanyol, aquesta passa necessàriament per una victòria independentista el proper diumenge.

Perquè l'única forma que haurà d'evitar una declaració d'Independència serà amb un referèndum pactat i vinculant. Això significaria, en qualsevol cas, la fi de l'actual constitució i l'apertura per la via dels fets consumats d'un procés constituent a Espanya.

Per què? perquè s'hauria reconegut el caràcter nacional de Catalunya i el seu dret a autodeterminar-se, esmenant així els primers articles de la constitució espanyola.

Si guanya l'independentisme la pressió internacional per organitzar un referèndum vinculant serà molt alta. I també la interior. Més encara quan el desembre hi hauran eleccions espanyoles.

Madrid claudicarà. Hi haurà un referèndum d'independència. Aposto per això.

L'escenari alternatiu, tanmateix, és possible: el PP podria conservar la majoria, potser amb un pacte amb el PSOE, i/o amb C's. En aquest cas la declaració d'independència no hauria de trigar gaire a produir-se.

Certament, si PPSOEC's és la majoria que es donen  els espanyols a ells mateixos, caldrà reconèixer que els canvis constitucionals a l'estat espanyol són impossibles, i Catalunya se separarà de l'estat per la via de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

Però crec que el més probable és que acabi produint-se el referèndum i la reforma constitucional per la via dels fets. Si el resultat del referèndum és, finalment, la independència, serà un somni acomplert. Si es perd, en tot cas el dret d'autodeterminació i el caràcter nacional de Catalunya hauran quedat preservats i estarem davant l'oportunitat d'escriure una constitució espanyola amb subjectes constituents nous i feta amb llibertat (amb tota la llibertat que pugui propiciar l'apadrinament de la UE, però aquest és un altre tema.)  

Aclareixo que jo vull la independència. El proper diumenge votaré per la independència. Crec que a Catalunya hem d'encetar ja el nostre procés constituent i que no hem d'esperar al de l'estat. Sóc conscient que el que passi a Catalunya tindrà conseqüències a Espanya. Al meu entendre si es guanya diumenge de forma inqüestionable (escons i vots amb el 50%+1) no cal esperar referèndums pactats i hem de tirar pel dret i diria que això és el que proposa la CUP. Tanmateix, tot i pretendre obtenir una "majoria inqüestionable", Junts pel Sí (JpS), seguint el seu full de ruta, encetarà el procés constituent però encara no llençarà la DUI, i esperarà, com a mínim, fins al desembre per veure si hi ha algú amb qui parlar a Madrid.

Tot això suposant, insisteixo, que l'independentisme guanya en vots i escons.

Torno als votants de CSQEP. Tot el discurs anterior és per dir-vos: la reforma, el canvi, la ruptura amb l'R78, un nou procés constituent a Catalunya i Espanya, el que voleu, ho podeu aconseguir si doneu suport al bloc independentista perquè aquesta victòria forçarà exactament un procés constituent a Catalunya i, de retruc, a Espanya. Evidentment que la segona part d'aquesta història serà aconseguir una victòria d'un bloc favorable a aprofitar la victòria independentista a Catalunya per encetar el procés constituent a Espanya al desembre. Per construir aquest bloc caldrà el suport dels partits independentistes catalans. A canvi, per descomptat, del referèndum vinculant.

És a les vostres mans. El vostre vot pot servir per mantenir l'status-quo o pot servir per, ara sí, forçar un canvi.

El diumenge es vota per la independència de Catalunya. Arriba l'hora de decidir.