Pàgines

dimecres, 2 de setembre del 2015

No l'acaben d'encertar

Compte enrere per la Diada i la Via Lliure.

Enguany, l'11 de setembre estrenarà la campanya electoral del 27S. La oficial, perquè la campanya electoral en la pràctica ja fa temps que està en marxa.

I val a dir que si hi ha una campanya que sembla que serà reeixida és la independentista. No només perquè els independentistes estan - o estem: dins les meves possibilitats, jo també faig campanya- mobilitzats i tractant de mobilitzar electors, si no perquè els unionistes no "acaben d'encertar" amb els seus arguments o, directament, estan oferint un reguitzell d'arguments nous per a la Independència, i gratis.

No l'acaben d'encertar quan un ex-president del govern la fot pel broc gros i, menys bufons, ens diu de tot. Un ex-president del govern que no és exactament un sant baró.


No l'acaben d'encertar quan un altre ex-president (li en diré ex-president A) afirma que l'altre ex-president (posa-li ex-president F) que diu coses pel broc gros té raó. I que "Cataluña se está desgarrando". Ai caram. Catalunya s'esquinça. No només ho diu A, també ho diu la vice-presidenta (aquesta serà  S³).

Catalunya s'esquinça i jo que no m'havia adonat. Sospito que no soc l'únic que no ho sabia. De fet, sospito que som molts els que no ens havíem adonat i això em porta a pensar que Catalunya no s'esquinça, ni s'esberla, ni cap falla  ni  fenomen sísmic ensorrarà mig país ni provocarà l'aparició d'una nova serralada. No ho crec. En canvi sí que crec que l'argument de Catalunya s'esquinça és wishful thinking, o dit més planer, un somni humit d'F, A i S³.

Molta gent ha contestat la "carta" d'F. De les que he llegit m'agraden aquestes respostes: la de Ramon Cotarelo (us recomano el seu blog), la de Vicenç Navarro, i la del sempre combatiu i incisiu Vicent Sanchís.  N'hi han moltes més (cerca a google).

No l'acaben d'encertar quan es passen pel folre una cosa tan bàsica com la separació de poders, i fan una reforma exprés del Tribunal Constitucional pensada per inhabilitar a Mas.

No l'acaben d'encertar quan creuen que en tindran prou inhabilitant a Mas.

Sobre això de la reforma exprés del constitucional, el més interessant ho va dir S³: "Ningú ha de témer aquesta mesura". O sigui, que no tinguem por. O sigui, que S³ ens diu, en realitat, que més ens val estar acollonits. Qui ha de témer, doncs, aquesta mesura? Els indepes tots.

No cal espantar-se. Però és molt significatiu com aquests personatges fan servir les institucions de l'estat com instruments de poder, però d'un poder que exclou, que amenaça i que reprimeix. Segur que no han llegit Why Nations Fail. En fi.

Com acabarà això? doncs qui sap. Potser sí que inhabilitaran a Mas. En aquest cas, Mas no seria president. Tant se val. Ho serà Romeva, o Forcadell, o qui sigui que decideixin els diputats del nou Parlament. Cal tenir present que la llei espanyola només es trencarà un cop de forma indiscutible: amb la DUI. Fins aleshores, les accions del govern es mouran dins el marc de la legalitat o vorejant-ne els extrems. A menys, és clar, que des del gobierno es perverteixi la legalitat fins a límits impossibles per anti-democràtics... oh! wait! en aquest cas, la DUI s'avançaria uns mesos.

No l'acaben d'encertar, finalment, quan van de xèrifs i xulopiscines, fent servir un llenguatge de trinxeraire, com cert ex-alcalde (aquest serà X) que diu que amb aquesta reforma del tribunal constitucional "s'ha acabat la broma".

Però vet aquí que és aquesta la frase més reveladora de totes. Es pensen que la cosa va de broma. Que tot plegat és un ful. No reconeixen l'adversari. L'ignoren i el menystenen. Els perd el seu nacionalisme supremacista. la política segons X,F,A i S³ és exercici del poder de dalt a baix. En el millor dels casos, despotisme il·lustrat; en el pitjor i més habitual, saqueig, corrupció i repressió.

Allà ells. Ja us dic que no l'acaben d'encertar. No se si va ser Napoleó,  Sun Tzu, o el mestre Yoda, o potser tots ells,  que van dir  "quan vegis que el teu enemic la caga, tu deixa'l fer". Segur que no ho van dir exactament així, però aquesta és la idea. Doncs això.