Pàgines

diumenge, 22 d’agost del 2010

Concert econòmic: l'engany de CiU

El Cercle Català de Negocis reflexiona sobre la proposta de CiU de "demanar el concert econòmic".

En resum i ràpid: és una presa de pel. La sentència del Tribunal Constitucional es carrega tots els arguments que podria utilitzar CiU per a demanar semblant cosa, i en el cas que el govern de torna Madrid: sigui PSOE o sigui PP, decidissin modificar alguna llei per tal de permetre algun avenç en aquest sentit, l'oposició respectiva PP o PSOE en tindria prou amb anar al Constitucional.

Per cert que això mateix és el que passarà amb el "rescat de l'estatut". El PSOE pot pretendre canviar alguna llei per saltar-se la sentència, dubto molt que ho facin, però en cas que cometessin aquest absurd, el PP en tindria prou amb presentar recurs al constitucional que li donaria la rao, més que res, perquè ja se l'ha donat ara.

A dia d'avui menteixen PSOE, PSC i CiU. PSOE i PSC quan diuen que rescataran l'estatut, i CiU quan diu que demanarà una cosa que no se li pot donar constitucionalment.

La cosa és molt simple: O independència o claudicació. I si anem pel camí de la independència, tard o d'hora caldrà saltar-se les lleis espanyoles. D'aquí un mes o mes i mig, a l'octubre, a molt estirar el novembre, caldrà triar un nou Parlament. Serà un Parlament que dirà mentides? o serà un Parlament valent, amb majoria independentista? serem un poble valent disposat a guanyar la seva llibertat?

Serà una bona oportunitat per fer passes endavant.

Reprodueixo l'opinió del Cercle Català de Negocis sobre la proposta de Concert Econòmic de CiU. L'article va apreixer dissabte 21/08/2010 a l'Avui.Concert econòmic: l'engany de CiU

per Junta executiva del Cercle Català de Negocis

Convergència i Unió ja ha començat la campanya per intentar convèncer l'electorat que ara cal anar assumint noves quotes d'autogovern, començant per aquelles en què hi ha més complicitat social i política –diu–, i sense límits. El primer pas, doncs, és assumir el concert econòmic.

Caldrà que el Sr. Mas ens digui com pensa fer-ho, perquè la proposta, després de la sentència del TC, és totalment inviable. És evident que la sentència del TC crea plena jurisprudència sobre el tema i deixa clar que no són argumentables els drets històrics, ni el principi d'ordinalitat, ni la bilateralitat, ni un màxim de solidaritat interterritorial. Basant-se en què, doncs, es veuen amb cor d'aconseguir el concert econòmic, si el sistema de finançament que sortia de l'Estatut implicava un resultat molt menor i ha estat desballestat sense pietat?

Si algun lector encara té dubtes sobre el tema només ha de repassar els articles dels darrers dies d'aquest mateix diari, de distingits economistes com ara la degana Elisenda Paluzie, el doctor Emili Valdero i el catedràtic Guillem López-Casasnovas. Imaginem que la proposta de CiU va en línia amb el que hem sentit darrerament, ser prou forts per tornar a ser necessaris al govern central i obligar-lo a negociar.

Però amb la sentència del TC aquesta via ja no és factible, ja que si CiU o qui sigui pacta amb el PSOE per arribar a acords que vulnerin la sentència del TC, el PP recorrerà contra els seus acords, i si és al revés, qui hi recorrerà en contra serà el PSOE nacional o el de qualsevol comunitat que interessi per guanyar vots amb el seu electorat. Sigui com sigui, Catalunya hi sortirà perdent. Des del Cercle Català de Negocis (CCN) i amb el suport de centenars de milers de catalans, els diem que ja n'hi ha prou de peix al cove amb Espanya, ja no estem per perdre més temps i sobretot més diners, i ara només hi ha una via de consens cada cop més ampli, la independència. Mentre vostès es volen passar quatre anys de legislatura intentant aconseguir quelcom impossible, els catalans quedaríem espoliats de nou amb més de 80.000 milions d'euros. Per altra banda, Sr. Mas, si es queixa que el dèficit fiscal actual és massa elevat, com explica que mentre el seu partit governava del 1993 al 2002 s'incrementés d'un 4,5% a un 9%. I això que durant força anys van tenir la paella pel mànec amb el PSOE i el PP.

La resposta és clara, ni vostès ni cap altre partit polític al capdavant de la Generalitat tenen eines per negociar en igualtat de condicions amb qui mani al govern espanyol. Tant costa d'entendre? No n'han tingut prou en tants anys de governar la Generalitat?

Durant tots aquests anys CiU no només no ha reconegut que no va saber aturar el creixement del dèficit fiscal, sinó que a més va intentar confondre els catalans explicant que havien aconseguit el millor sistema de finançament de la història, per cert el mateix que va fer el tripartit amb el finançament inclòs en l'Estatut. Des del CCN donem suport obertament a totes les formacions polítiques que vagin a les properes eleccions amb la declaració d'independència al Parlament de Catalunya i posarem en evidència aquells partits que com CiU intentin enganyar els electors amb propostes enganyoses. La del concert econòmic n'és una.