Pàgines

dimarts, 10 d’agost del 2010

700 enguany i 5000 el que ve!

El que ve a continuació és un argument per la independència exprés. Com abans millor!

Resulta que degut al nou model de finançament i a la crisi, el govern espanyol reclama al govern de Catalunya, per enguany, 700 milions d'euros. I per l'any que ve, aquesta xifra pujarà als 5.000 milions d'euros. Amb el ben entès que això va apart del dèficit fiscal de Catalunya amb l'estat.

Sí, sí, ho hem entès bé: apart del dèficit fiscal que Catalunya, País Valencià i Illes Balears (us en recordeu de les balances fiscals?) tenen amb l'estat i que paguem tots els ciutadans en concepte d'impostos i que són diners que mai no tornen. Doncs l'estat diu que, en el cas del Principat, encara hem de pagar 700 Milions d'€ el 2010. i 5.000 milions d'€ el 2011. Resulta que com que hi ha crisi, ha baixat la recaptació de l'IVA. I es veu que en els pressupostos de l'estat no estava contemplada aquesta baixada en la recaptació i, per tant, es va pressupostar de més a favor de la Generalitat. Ara aquests calers de més s'han de tornar.

El millor ve ara: tots els governs autonòmics, i en particular també els del País Valencià i de les Illes Balears, hauran de tornar diners a l'estat. El d'Andalusia encara més que el de Catalunya. Tots els governs autonòmics... Tots? no! N'hi ha un que en comptes de pagar, cobrarà diners. 15 milions d'€ per ser precisos. Quin? Oh sorpresa! la CAM! o sigui la Comunidad Autónoma de Madrid. Acollonant.

És broma? no ho és. L'estat vol "els seus" calers. I jo demano: on collons han anat a parar els milers -sí, són milers- d'euros que, en concepte de dèficit fiscal l'estat m'ha pres, m'ha furtat, m'ha robat any rere any, cada any de la meva vida? I ara, perquè hi ha crisi, encara em volen robar més?

Au, va, adéu Espanya. A fer punyetes, home.

L'article és del Directe.cat.

L'Estat reclama a Catalunya 690 milions d'euros aquest any i 5.000 milions l'any vinent en concepte de la liquidació del sistema de finançament autonòmic.
Madrid, en canvi, ingressarà 15 milions


Ha arribat el moment de passar comptes amb l'Estat espanyol i Catalunya, com sempre, en surt perjudicada ja que haurà de retornar 690 milions d'euros com a resultat de la liquidació del sistema de finançament autonòmic corresponent a l'any 2008. Aquests 690 milions corresponen al retorn d'un excessiu avançament d'impostos per part de l'Estat. Al baixar la recaptació, Catalunya haurà d'abonar a l'Estat espanyol aquesta xifra, que s'incrementarà en 5.000 milions més per les liquidacions de 2009. En total, els prop de 6.000 milions que directe!cat ja havia avançat.

Els diners que Catalunya haurà de retornar a Espanya suposen uns 100 milions d'euros mensuals durant els propers cinc anys.

Andalusia és la comunitat que té el deute autonòmic més elevat ja que arriba als 1.475 milions, i Catalunya se situa en la segona posició. El tercer lloc és per al País Valencià amb 635 milions, seguit de Galícia que es despendrà de 573 milions d'euros. A l'altre extrem de la balança hi apareixen les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla amb un deute que no arriba als dos milions. Catalunya i Andalusia s'han vist especialment afectades pel descens en la recaptació de l'IVA corresponent al 2008. A casa nostra s'han ingressat, per aquest impost, 839 milions menys.

Al marge del País Basc i Navarra (que tenen el seu propi règim), la resta de territoris hauran de gratar-se les butxaques i també tornarà diners a l'Estat.

Madrid, la gran beneficiada

En aquest marc de dispendi de les comunitats en favor de l'Estat, hi ha qui en surt beneficiada. És la comunitat de Madrid, que pel fet de capitalitzar la majoria d'administracions de l'Estat, percebrà una quantitat que s'aproxima als 15 milions d'euros. Pel que fa a l'IRPF, Madrid ha estat la comunitat que més diners va recaptar amb 618 milions, mentre que Catalunya es va quedar en segon lloc ingressant 155 milions menys; la xifra final va ser de 463.

Mas en culpa al tripartit

El líder de CiU Artur Mas ha carregat contra el tripartit pels 690 milions d'euros que Catalunya haurà de tornar a l'estat espanyol. Mas ha explicat que l'estat va avançar a Catalunya més diners dels que després s'han recaptat, però ha recordat que va ser el tripartit qui va signar una clàusula en el nou model de finançament segons la qual l'estat deixava de pagar el que li devia a Catalunya, en concepte de la Llei de dependència, per exemple, però no passava a l'inrevés. Així, ha explicat, l'estat donava per saldat el seu deute però no succeïa el mateix amb Catalunya. 'El negoci de Robert i les cabres', ha lamentat.