Pàgines

dimarts, 21 de febrer del 2017

Debat entre Carles Puigdemont i Anna Gabriel: "Moment Zero".

Encara un debat més. Un altre cop amb Anna Gabriel, però ara amb el President Carles Puigdemont a l'altra banda del quadrilàter.

Bé, potser la metàfora pugilística és un pel excessiva per referir-se al debat que van mantenir el passat 15 de febrer a "El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona".

El cert és que, malgrat que la conversa va mantenir-se formalment dins de la cordialitat en algun moment es va captar una certa tensió motivada per les evidents diferències ideològiques entre CUP i JxSí o, si més no, amb els sector PDECat de JxSí. Amb això no vull dir que ERC i CUP no tinguin diferències ideològiques. Al contrari: una distància les separa i aposto a que amb l'adveniment de la República aquestes diferències es posaran intensament de manifest. Però també penso que, en aquests moments, ERC es troba més còmoda que no pas el PDECat amb l'aliança estratègica, pel referèndum, entre JxSí i CUP.

Trobo que és interessant comparar els dos debats: aquest entre Puigdemont i Gabriel, i l'anterior entre Gabriel i Dante Fachín. El fet de la presencia d'Anna Gabriel a tots és una excel·lent pedra de toc per comparar els diferents estils i presències dels polítics. Puigdemont respecta molt Gabriel, potser perquè és ben conscient de l'enorme potència dialèctica de las cupaire, i va preferir mantenir un to de cordialitat. Gabriel, per la seva banda, tot i deixar clares les posicions discrepants de la CUP en determinades qüestions, va optar per, en general, alinear-se amb l'objectiu i l'agenda del referèndum. Si, com deia, comparem els debats, per mi resulta evident que Dante-Fachín encara no està al nivell dialèctic de Puigdemont, i encara més lluny del de Gabriel.

Sobre el contingut del debat, sense desvetllar dades concretes, que suposo que no es poden precisar a hores d'ara, el que si es destacable és com uns i altres estan conjurats, com deia Junqueras, per a la realització del referèndum.

Discrepo de tots dos sobre el que diuen de la llei de transició: que no serà un DUI de facto. No estic d'acord. Potser per estratègia no poden dir-ho, però per mi és evident que una llei de transició és una DUI de fet. Encara més quan aquesta llei és la que dona empara legal a un referèndum no acordat amb l'estat espanyol.

La DUI de fet és actuar com estat, sense supeditar-se al control o la tutela d'un altre estat. Exactament, doncs, la llei de transició, i el referèndum són DUI de fet: Catalunya actuant com estat incipient amb Espanya mirant-s'ho de lluny. Per mi, doncs, que diguin el que vulguin, però la seva explicació no em convenç gaire. En tot cas, però, no és un punt que tingui gaire importància. El que té importància és fer el referèndum i guanyar-lo.

Dit això, vet aquí el debat entre Puigdemont i Gabriel:

15/02/2017 MOMENT_ZERO_15-02-2017_B.mp4 (19.43-19.43) from El Punt Avui Televisio on Vimeo.