Pàgines

diumenge, 19 de febrer del 2017

Debat entre Anna Gabriel (CUP) i Albano Dante (Podem). "Assalt al Cel. Revolució social i/o estat propi".

Si teniu un parell d'hores, val la pena escoltar el següent debat entre Anna Gabriel, portaveu de la CUP, i Albano Dante Fachín, secretari general de Podem a Catalunya.

El títol del debat és un pel enganyós: "revolució social i/o estat propi". En realitat no es pot dir, i es demostra en el debat, que la CUP i Podem coincideixen bastant en molts objectius.

També es posa de manifest el diferent grau de maduresa de les dues organitzacions. Pesen molt els 30 anys que porta la CUP a l'àmbit municipal, el seu assemblearisme assumit com el seu mode de funcionament normal, la seva intensitat ideològica, o la preocupació per mantenir la coherència entre, precisament, l'ideari i els actes que se'n deriven. A l'altre banda, Podem apareix com una organització en construcció que encara ha de definir aspectes claus, tan importants, per exemple, com l'estructura interna o l'ideari.

No només a nivell d'organitzacions. El debat posa de manifest els diferents estils personals d'Anna Gabriel i Albano Dante. Clarament l'experiència política, en debats i organitzativa de la portaveu de la CUP és abassegadora. Albano Dante és, en aquest sentit, molt menys experimentat.

En fi, personalment, després de veure i escoltar el debat, m'he quedat amb la impressió que la CUP és una proposta, abans que res, ben estructurada i raonada. Radical i rupturista, segur, però també molt sòlida i racional. En canvi Podem és, o m'ho sembla, una promesa a llarg plaç. Un horitzó llunyà i difús en el que, per arribar-hi i a hores d'ara, em fa l'efecte que hi han moltes incerteses, començant per una anàlisi poc realista de les pròpies forces, per una banda, i de la societat que pretén transformar per l'altre, provocat, al meu entendre, per la reducció a una anàlisi excessivament simplista segons l'eix esquerra-dreta.

Però és només la meva opinió. A veure que us sembla a vosaltres.

Vet aquí el debat entre Anna Gabriel i Albano Dante: