Pàgines

dimecres, 24 d’agost del 2011

#jovullvotaradeuespanya

El PPSOE ha decidit per tots que modificaran la Sagrada Constitució per a encabir-hi un límit de dèficit.  És dir, serà inconstitucional que el govern faci pressupostos amb un dèficit pressupostari més enllà d'un determinat límit.

Home, no se si cal posar una cosa així a la constitució. En realitat, el que sembla assenyat és no fer pressupostos amb dèficits alts i, en cas necessari, fer una compensació del dèficit en anys posteriors.

Tanmateix, si el límit de dèficit acaba anant a la Constitució, tampoc crec que hagi de fer mal. En tot cas, sempre estarà allà com a referència per a les diferents administracions de que el dèficit ha de contenir-se, que cal ser eficients, que els diners dels contribuents han de servir per a alguna cosa més que per a fer AVEs o aeroports inútils.

Encara que, és clar, els administradors sempre podrien estar temptats de seguir construint AVEs i aeroports inútils (útils, en tot cas, per a omplir-se les seves butxaques corruptes) tot respectant el límit de dèficit amb el "truc" d'estalviar, per exemple, en despesa social. Se m'acut.

En definitiva, que és una norma que caldria sospesar, que caldria debatre-la i que, si ha d'anar a la Constitució, sembla que reclama la consulta al Poble, en aquest cas el Poble Espanyol, dins el qual s'integren els Pobles (preambular) Català, Valencià i Balear.

No estaria gens malament poder fer aquesta consulta. I ja, de pas, es podrien fer algunes consultes més, com per exemple, aquestes que poden interessar a tot el Poble Espanyol:

- retallades socials sí o no?
- Monarquia o República?
- Senat sí o no?
- ¿llei electoral amb llistes obertes, circumscripció única i representació proporcional (i estudiar el llindar per a assegurar-se que el PPSOE no monopolitza el pastís) o com ara?

També es podria demanar, en particular, als Pobles Català, Valencià, Balear, Gallec, Basc, Navarrès i Canari si

- volen poder exercir el dret d'autodeterminació?

Podríem anar posant preguntes molt interessants que afectarien al Poble Espanyol en el seu conjunt, o als diversos Pobles (preambulars o no)  que el conformen.

En realitat, estaria molt bé que el Poble pogués votar si està d'acord amb el redactat actual de la Constitució que, amb canvis mínims, ja fa més de trenta anys que dura. O si vol un redactat nou, més d'acord amb les aspiracions i les necessitats del Poble d'avui.

Per dir-ne una: jo, que avui tinc 42 anys, no he votat la Constitució malgrat que he viscut gairebé tota la meva vida sota aquesta norma. L'únic que he pogut votar de caràcter "constitucional" va ser un estatutet d'autonomia que, ves per on quines paradoxes, un tribunal "Constitucional" es va carregar, passant per sobre del que havia votat el Poble Català. Poble preambular. Potser per això se'l van carregar. Si no fos preambular s'ho haurien repensat. I també vaig votar una "constitució" europea que, gràcies  a Déu, altres pobles d'Europa més espavilats van rebutjar. En resum que a les úniques coses "constitucionals" que he votat, el meu vot no ha servit per res. Deu ser això el "atado y bien atado" que deia aquell cabronàs.

És igual. El PPSOE, amb la inestimable col·laboració de CiU i PNB, sembla que ha decidit que més val no destapar la capsa dels trons, no fos cas que, de tanta democràcia, algú prengués mal i posaran un límit de dèficit a la Constitució, que ja veurem quina eficàcia té, sense demanar l'opinió al Poble.

Ben mirat, el Poble podrà votar aquest novembre i callar per quatre anys més.

Potser, ja que alguns polítics passen del Poble, és el moment de que el Poble passi d'aquests polítics.

A mi no em representen.

Jo vull participar en la presa de decisions, jo vull debatre, jo vull votar. Alguna cosa hem après del #15M.

#jovullvotaradeuespanya