Pàgines

dijous, 5 de maig del 2011

La Vanguardia en català

Un diari en català no és el mateix que un diari català, o millor dit, "catalanocèntric".

"La Vanguàrdia"  (i poso l'accent) que en algun moment de la dictadura va ser "La Vanguardia Española" no és, ni serà, un diari catalanocèntric. Mai n'ha estat aquesta la seva vocació. Si de cas en podríem dir que és un diari barceloní.

Ser barceloní és una forma d'obviar el país. És com dir que ets cosmopolita i ciutadà del món. Ja ho té això, Barcelona. Ser barceloní per enlluernar-se i enlluernar amb una capital que se sent fantàstica de tan bona que es troba. Ser barceloní és molt ambigu: permet jugar a la catalanitat i a l'espanyolisme sense ni tan sols haver de canviar d'idioma. És molt curiós.

I la Vanguàrdia és, i ho serà també la seva edició en català, un diari barceloní. Amb tots els tics capitalins dels que els barcelonins ens sentim tan orgullosos i gallegem tant i que, després,  merescudament, ens costen apel·latius de pixapins cap amunt.

Amb l'edició en català, però, es tanca un cercle. Era necessària l'edició en la llengua del país. Era, gairebé, una reclamació popular. No s'explicava que tants anys després no hi hagués edició de "La Vanguàrdia" en català. En definitiva, el barceloní és cosmopolita, ciutadà del món i obvia el país, però, coi! el català n'és un dels nostres signes d'identitat barcelonina. Potser ignorem tot allò que passa enrere de Collserola, o més enllà de l'àrea metropolitatana, o parlarem el castellà en la intimitat, però  la marca Barcelona no estaria completa sense una edició en català, més encara, sense posar aquesta edició en un lloc de privilegi.

En fi. Era necessari. Calia. Benvinguda, doncs, "La Vanguàrdia" en català. Ja era hora! Bon moment per a la premsa escrita en català que compta amb les edicions en català de "El Periódico" i "La Vanguàrdia", a més dels originals i exclusivament en català "Avui" i "El Punt".

Algun dia, esperem que a no molt tardar, els hauria de tocar al "Sport" i al "Mundo Deportivo", no? Vinga, que ja tenim el 9 que ha obert el foc!