Pàgines

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Benoît Mandelbrot

Un altre nom il·lustre que ens ha deixat aquest octubre és el de Benoît Mandelbrot.

Mandelbrot?


Mandelbrot va morir el passat 14 d'octubre. Aquest matemàtic d'origen polonès que va emigrar primer a França i després als Estats Units, adquirint en tots dos casos la nacionalitat respectiva, és conegut per ser inventor, o millor, el descobridor com diria Roger Penrose, de la geometria fractal.

Els fractals són una mena d'objectes matemàtics que resulta que apareixen a la natura tot sovint descrivint patrons de creixement d'estructures biològiques d'animals i plantes, o de cristalls de minerals, o models geogràfics i se'ls ha trobat aplicació en, per exemple, economia. Tanmateix, més enllà de els aplicacions, els fractals són en ells mateixos uns objectes sorprenents i sens dubte, bells. La matemàtica té molt d'estètica.

Alguns haureu vist algun cop aquesta imatge del "Conjunt de Mandelbrot". I segur que us recorda a aquells estampats amb motius fractals que es van posar de moda fa uns anys.


o aquesta altre imatge, força més espectacular:


Si voleu veure una seqüencia d'imatges, espectacular, de successives ampliacions del conjunt de Mandelbrot, podeu mirar aquí.

El descobridor d'aquest món fascinant dels fractals també ha marxat aquest octubre.



Benoît Mandelbrot, matemàtic, descansi en pau.