Pàgines

dijous, 30 de setembre del 2010

Crònica d'un dia de fúria.

Avui he fet vaga i he estat pel centre amb companys de la feina.

Ha estat un dia de fúria.

No per mi. No és el meu estil. Els que em coneixeu ja sabeu que soc pacífic i, en general, pacient. Però el que he vist avui a Barcelona ha estat un dia de fúria.

Tot plegat, i a l'hora, contrastant amb la tranquil·litat que he vist pel Paral·lel en tornar cap a casa després de l'acabament de la mani de la CGT a la Plaça de la Catedral. Me n'he anat just quan començaven les primeres corredisses.  pel que llegeixo al Twitter allò ha estat una nova batalla campal.
 
Al matí, sobre les nou he anat a concentrar-me amb els meus companys a la porta de l'empresa. Allà el piquet ja estava organitzat, ens hi hem estat una estona repartint papers als companys que entraven a treballar. Tothom que ha volgut entrar a treballar ho ha pogut fer.


D'allà ens hem anat sobre les deu a la porta del Barcelona Glòries, que estava tancat, a reunir-nos amb altres grups. Diverses accions a la Diagonal i després a la Gran Via. Pel carril d'entrada a Barcelona hem baixat fins Plaça Catalunya. Hi haurem arribat entre onze i quarts de dotze

Allà he vist la façana de l'edifici del Banesto okupat. He flipat molt. Es tracta del gran edifici que és a la banda muntanya de la Plaça Catalunya. Estava okupat de dalt a baix, amb pancartes penjant de les finestres i del terrat. Es veien els okupes a les finestres i a la porta d'entrada des d'una camioneta es punxava música i s'escoltaven emissores de contra-info.  La Plaça Catalunya, com mai l'havia vist.

Amb els companys ens hem baixat al Portal de l'Àngel on es concentraven els afiliats i simpatitzants de CGT.

S'ha organitzat una manifestació espontània que partint de Plaça Catalunya ha pujat per Pelai fins a Plaça Universitat. En aquesta manifestació hi anava gent de CGT i d'altres grups.

Fins Pelai la cosa tenia un caire  festiu. Però avançant per Pelai s'anaven trobant contenidors bolcats. En arribar a Plaça Universitat he vist una columna de fum. Què és? un contenidor? no, un cotxe de la Guàrdia Urbana cremant.

Com és possible trobar-se un vehicle de la Guàrdia Urbana buit enmig d'una manifestació és una cosa que no aconsegueixo explicar-me.

En poc temps han aparegut els Mossos anti-avalots.

D'entre els manifestants ha aparegut un grup important de gent que anava vestida de forma característica: encaputxats, roba lleugera. Àgils i ràpids. Han utilitzant el mobiliari urbà per a fer barricades, o per llençar els objectes.

Els mossos han dispersat la manifestació i al grup que acabo de dir fent córrer els furgons al voltant de la Plaça Universitat i trencant la mani en petits grups. Amb algunes carreres com aquestes els Mossos han tingut prou per desfer la concentració.

No he vist per quin motiu però una ambulància ha entrat per endur-se a algú. Després una altre ambulància a vingut a endur-se a una manifestant que anava ferida.

Amb tot això he perdut el contacte amb els meus companys. M'he acostat a la Plaça Catalunya on les coses ja no estaven tan tranquil·les com abans de la mani. Una barricada estava tancant la Rambla de Catalunya. Tanmateix, des de l'edifici Banesto es convidava al personal a dinar.

Jo portava un entrepà i he aprofitat per menjar-me'l. Seria la una. Vist el panorama he pensat que era un bon moment per tornar a casa però llavors m'han trucat els companys i m'han dit que anaven a trobar-se a la seu de CGT a Via Laietana on el sindicat havia posat les instal·lacions a disposició d'afiliats i simpatitzants.

Doncs cap allà que me n'hi vaig. Pel camí em trobo un altre company. Anem junts. Reagrupament a la seu de CGT. Hi han molts grups. Ens relaxem, comentaris de la jugada, notícies, seguiment de la vaga, detinguts, accions de piquets... i, molt important, entrepans, lavabo...

Ens hi estem fins que és l'hora de marxar a la mani de CGT que surtirà a les cinc dels jardinets de Gràcia i per Diagonal fins Pau Claris, Via Laietana i Plaça de la Catedral.

Les coses han empitjorat a Plaça Catalunya. El Banesto està encerclat pels Mossos anti-avalots, casc, armadura de cap a peus, escut i porra i en formació d'alerta. Sembla que hi ha un enfrontament  a la cantonada  Passeig de Gràcia  amb Plaça Catalunya. No ho arribem a veure perquè hi ha una gentada. Però tot d'una els Mossos ordenen que es desallotgi la zona.

Nosaltres ens apartem. Comença un altre cop el ball dels furgons amunt i avall. D'aquesta forma aconsegueixen aïllar al grup que se'ls està enfrontant del gruix de la gentada que està mirant. Però aquest cop els furgons s'aturen i els mossos  salten i es despleguen. Ara l'enfrontament serà cos a cos.

Amb tot això, he tornat a perdre de vista als companys. Vista la situació opto per allunyar-me del sidral i pujo per Pau Claris. Arribo a Gran Via i torno al Passeig de Gràcia. A Gran Via amb Passeig de Gràcia m'aturo i provo de localitzar als meus companys. Un parell d'ells em troben a mi. No sabem on és la resta. La batalla continua prop de Plaça Catalunya. Decidim que el millor serà seguir pel Passeig de Gràcia fins els jardinets de Gràcia on serà més fàcil reagrupar-se de nou.

Hi arribem sense novetat. Tot i que pel camí hem trobat un grup concentrat al davant de la Borsa de Barcelona. De cop el grup s'ha desfet i ha reculat a Plaça de Catalunya. Sembla ser que allà la batalla continuava.

Als jardinets hem fet parada i hem trobat a la resta del grup. Poc a poc s'ha muntat la manifestació que ha adquirit la "massa crítica" per engegar. S'ha cremat un contenidor d'escombraries. Qui ho ha fet? jo dubto que hagi estat ningú de CGT.

La manifestació de CCOO i UGT que sortia després, a les sis, també s'estava muntant. En aquesta altre manifestació pel que he vist hi participaven altres organitzacions.  He vist banderes d'Intersindical-CSC i d'ERC. M'hi he acostat a veure si hi havia algun conegut d'ERC del barri, però al qui m'he trobat ha estat al Joan Tardà, el diputat d'ERC a Madrid que al Polònia caricaturitzen amb el "perdoneu però algú ho havia de dir!". És molt alt el tiu!

La mani de CCOO i UGT ha baixat per Passeig de Gràcia. Sembla que han tingut tranquil·litat. Millor. De veritat. Millor.

La manifestació de CGT ha engegat sobre quarts de sis passats amb molt bon ambient, Un grup de tambors i timbals han animat durant tot el trajecte amb ritmes de samba. Amb les vuvuzeles i els xiulets cal dir que ha estat una mani ben sorollosa.

Bon rotllo i consignes contra la crisi i els que l'han provocat i per la Vaga General fins arribar a Gran Via. Una mica abans d'arribar-hi, però alguna cosa indica que no tot marxa bé. Pel cel es veuen un parell d'helicòpters dels Mossos. En arribar a Gran Via trobem l'explicació: vàries barricades cremant i enfrontaments en l'espai que hi ha entre Passeig de Gràcia i Pau Claris.

La Mani va passant de llarg de merder, però una de les càrregues dels Mossos fa que part dels violents fugin corrent a refugiar-se dins la manifestació. Creuem la Gran Via i entrem a Via Laietana. Per cert que ens adonem que la policia ha desallotjat el Banesto i han tret les pancartes i tot. La mani recupera el seu to  festiu. A mitja Via Laietana, però, al mirar enrere veiem una flamarada que s'alça enmig de la Gran Via. El combat s'ha endurit.

La mani continua baixant. A mi em sembla que els violents aprofiten la cua de la manifestació per a amagar-se de les càrregues de la Policia. Una nova barricada cremant talla la Via Laietana a l'espai buit que ha quedat enrere entre la Mani i Gran Via.

Una gran concentració sense pancartes sembla estar esperant a la de CGT a l'alçada de la Plaça de la Catedral. Qui són?

Arribem a Plaça de la Catedral i cap a dins. La gernació és important. Un company ens diu que sembla que la cosa pinta malament i que els Mossos podrien entrar a la Plaça perseguint al grup que ha anat cremant barricades per tota la Via Laietana. Em sembla que la manifestació ha d'acabar amb uns parlaments, però no arribarem a descobrir-ho. Amb un altre company ens acostem a l'esplanada de la Catedral on hi ha una furgoneta de CGT i just en aquest moment hi han les primeres corredisses. Efectivament sembla que la batalla està arribant a la plaça.

En aquest punt, i com que ja n'he tingut prou opto per la retirada. Surto per darrera de la Catedral fins a Plaça de Sant Jaume, baixo a la Rambla i allà agafo un bicing cap a casa. Són una mica més de les 19:00

Torno rumiant sobre tot el que he vist. Encara tinc al nas l'olor del quitrà i del fum. Tanmateix, el contrast amb l'espectacle rutinari de la vida urbana mentre pujo pel Paral·lel em sobta.

Algú dels que eren pel Paral·lel sabia de la batalla que s'estava lliurant pocs carrers més enllà? de la batalla que ha viscut Barcelona avui?

Mai havia vist tanta ràbia organitzada. Mai les càrregues dels Mossos de tan a prop. Per descomptat, mai tantes barricades com avui. Mai la guerrilla urbana tan en directe.

I a la vegada, la vida continuava com si no estigués passant res. És que, efectivament, fora del camp de batalla no estava passant res.  Res que indiqués que s'estava produint un enfrontament violent. Per descomptat, res que fes pensar que avui hi havia una vaga general, més enllà de l'escassa propaganda dels sindicats. Potser comerços tancats, alguns per la vaga, altres per l'hora. Al Paral·lel, diria que tots els bars oberts.

Massa d'hora per extreure'n conclusions. Per avui, doncs, només aquesta petita crònica d'un dia de fúria.

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola, volia donar-vos primer que res les gracies als companys de cgt, pero com s'heu portat avui durant el dia de vaga, sens dubte ideal, i ja sabeu, que molts dels anarquistes autonoms, tenim certs recels cara a cgt, pero sens dubte avui hem quedat molt contents.
Per una altra part, em dona la impresio que la gent esta molt equivocada respecte als disturbis, tot el mon li ho adjudica tot als anarquistes autonoms, pero que va, ni de pal, avui ha hagut gent de cgt fent recular als mossos a plaça universitat a les 12 i enfrentantse a la policia a la plaça catedral, per una altra part els que no s'hi enfrentaven, molts s'han quedat per fer de suport, tota una alegria xe.
Avui han passat moltes coses, pero esque es molt de temps ja de desencis i impotencia, a mes avui els mossos han començat prompte detenent a gent als piquets de sants i carregant als de sant antoni.
Tambe recalcar que fins i tot hem vist gent jove de ccoo als disturbis.
El d'avui ha sigut una vaga combativa, al meu pareixer i una gran demostracio de força
barcelona torna a ser la rosa de foc