Pàgines

dissabte, 9 de gener del 2016

18 mesos (com a màxim) fins a la Independència.

Hi ha acord. Mas ha fet el que era més raonable: cedir la Presidència. El candidat a la presidència serà l'actual alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que anava de 3  la llista de JxSí per la demarcació gironina.

Mas ha mantingut un pols amb la CUP que gairebé parteix a la formació anticapitalista. La CUP ha resistit com ha pogut. Metafòricament, els han inflat la cara a hòsties. Tanmateix, no han cedit i Mas s'ha vist obligat a fer el pas enrere. A canvi, la CUP garantirà la investidura de Puigdemont i l'estabilitat dels govern constituent i el full de ruta.

No és només la retirada de Mas. La CUP també ha obtingut el pla de xoc contra  la probresa. El pla de xoc tenia dues versions: la de JxSí i la de la CUP. Suposo que també haurà estat objecte de negociació. Entenc que hi haurà una versió definitiva i pública del pla en breu.

Mas obté que la presidència de la Generalitat segueix en mans de CDC. Guanya temps per refundar el partit i per presentar-se com a candidat en les futures eleccions... a la Presidència de la República?  Com a candidat a la Generalitat autonòmica si tot se'n va en orris?

Aquests tres mesos, des del 27S, l'independentisme ha sagnat. No han estat cops  de colze; més aviat han estat punyalades, cops de destral i trets a boca de canó. Una carnisseria. L'unionisme s'ho ha passat en gran.

Però s'ha superat. Tindrem un govern amb una missió clara. Amb fites i agenda.

Ara faríem bé de recuperar el full de ruta i recordar què posava:

- Formació del govern de concentració i Declaració solemne d'inici del procés d'independència.
- Tram civil del procés constituent i creació de les estructures d'estat imprescindibles per a la Independència.
- En no més de 6 a 8 mesos després de l'inici del procés (o sigui, demà, amb la investidura del President de la Generalitat), proclamació Unilateral de la Independència. A partir d'aquest moment ja es poden produir els reconeixements internacionals.
- Desconnexió de l'estat espanyol amb la llei de Successió d'Administracions.
- S'enceta el tram parlamentari del Procés Constituent. Redacció de la constitució a partir dels treballs realitzats durant el tram civil.
- Eleccions constituents, no més tard de 18 mesos a partir de demà.
- Referèndum d'aprovació de la Carta Magna de la República i culminació de la construcció del nou estat.

I sempre tenint en compte que aquest divuit mesos poden ser menys si l'estat espanyol decideix actuar a la brava.

Ara sí. Ara és l'hora de la veritat.