Pàgines

dissabte, 5 de maig del 2012

Súper diumenge franco-grec

Demà hi han eleccions a Grècia.

Això no deixaria de ser una noticieta a la secció d'Internacional si no fos que ningú pot dir si demà a la nit el PASOK i Nova Democràcia (els equivalents, respectivament, a PSOE i PP) faran, entre els dos, la majoria absoluta al Parlament grec.

PASOK i ND representen la bota d'Europa a Grècia. O si preferiu una expressió més suau, als "europeistes". En tot cas, són els partits responsables de les retallades de tota mena que porten patint els grecs des de ja fa una temporadeta.

Passa, però, que existeix el dubte raonable sobre si els grecs decidiran fer un govern amb una majoria alternativa, segurament al voltant del PKK, el partit comunista grec.

Si finalment es dona aquest cas -tot i que sembla improbable- es podria apostar per una sortida de Grècia de l'espai euro i el retorn al dracma.

Hi ha qui espera aquest trencament de la zona euro amb candeletes. I també hi ha, pel contrari, qui considera que seria catastròfic.

En tot cas, espero que siguin els grecs que lliurement triïn el seu govern. I no és pas poca cosa això que demano. Si alguna cosa s'està perdent amb aquesta crisi és, ni més ni menys, que la credibilitat democràtica del sistema. Dit d'una altre forma: espero que demà no hagin trampes.

I encara més enllà: si els grecs opten per fer fora al PASOK i a ND, que llavors tampoc hagin trampes. Suposadament Grècia és un estat lliure i independent i, per tant, pot optar a sortir de l'euro. O no ho és d'independent? Si no ho és, algú em podria dir en quin moment Europa es va convertir en un imperi i una presó de pobles?

Per acabar-ho d'adobar, demà, a França, triaran entre Hollande i Sarkozy.

Sembla que Hollande porta avantatge. També, coincidint amb la puixança del candidat socialista francès s'han començat a sentir veus que parlen de "menys polítiques d'austeritat" i "més polítiques de creixement" i la mateixa frau Merkel sembla que s'està estovant. veritat o mentida? jo no em crec res.

Em sembla, més aviat, que a Sarkozy ja se'l dona per cremat i cal preparar l'aterratge d'Hollande. Que els francesos l'aclamin. Res millor que prometre vi i roses. Però un cop arribi a l'Elisi, no tinc cap dubte que Hollande seguirà l'agenda que ja li han preparat aquells que estan guanyant amb la crisi.

HI haurà més "austeritat" i més retallades socials. Perquè? doncs perquè no hi han calers per a "polítiques de creixement". Punt. El vi i les roses són per a les pel·lícules, o per a les campanyes electorals. Ficció, tot plegat.

Una altre cosa és que Hollande sigui tan ingenu que es cregui la propaganda de les "polítiques de creixement" i emprengui accions en aquesta línia (que fracassaran). O sigui, per l'estil de burru que el Zapatero. però no ho crec. Més aviat em penso que és un cínic mentider com el Rajoy, que també prometia vi i roses.

Demà, per tant, súper diumenge europeu que pot provocar que la setmana que ve sigui mogudeta. De fet, pot provocar un terrabastall de conseqüències que encara costa visualitzar.

Caldrà estar atents. Demà caldrà parar l'atenció a Grècia i França.