Pàgines

dimarts, 8 de maig del 2012

esquerres i dretes

La notícia del "banc dolent" i de la intervenció a "bankia" han eclipsat l'efecte Hollande i les eleccions gregues.

Per cert, fabulós el sistema "democràtic" grec que regala 50 diputats al partit que guanya. Aquests 50 diputats extra són els que segurament permetran una coalició PASOK-ND que continuarà portant als grecs pel camí de "l'austeritat". Això acabarà molt malament.

Però no volia parlar de Grècia. El que volia parlar és d'esquerres i dretes. I de com, a vegades, les coses no són tan senzilles.

Primer de tot, definim conceptes. Què és esquerra i què és dreta?   Una imatge val més que mil paraules. En la següent infografia es veu la diferència entre esquerra i dreta. És una infografia adreçada al públic nord-americà, i no tot el que diuen és extrapolable al públic europeu, però s'enten força bé.

Si feu clic a la imatge la podreu veure més gran. És molt interessant. Queda molt clar que no és cert allò de que "no existeixen dreta i esquerra". Existeixen i són molt diferents. Desconfieu de qui digui que dreta i esquerra no existeixen. Us diré que acostumen a ser de dretes.

Vet aquí la imatge:


Personalment opino que, intrínsecament, no hi ha una superioritat moral o ètica d'una sobre l'altre. Depèn, exclusivament, dels valors de la persona. Ara bé, també opino que una formació més aviat humanística condueix a posicions d'esquerra. Però només són les meves opinions.

Resulta que, com en tot, no és tan fàcil trobar tipus purs d'esquerres o de dretes. O, millor dit, el més comú és que la gent sigui d'esquerres per a algunes coses i de dretes per a d'altres.

I no només la gent. També els partits. Hom afirma que el PP és de dretes, i el PSOE d'esquerres. Això diuen, no?

Doncs, ves per on, les "esquerres" del PSOE van fer les empreses de treball temporal, per exemple, i els darrers temps de ZP van encetar el camí de les retallades socials i les reformes laborals. El PSOE va fer polítiques de dretes

I el PP? El PP ha pujat imposts, que és política d'esquerres, i està intervenint Bankia, i farà un "Banc dolent", que és una intervenció pública en el sector financer, i immobiliari, d'una magnitud més que considerable . La intervenció de l'estat en l'economia és, per definició, d'esquerres. El PP està fent polítiques d'esquerres!

Ara bé, tot i tenir els rols creuats, el PSOE i el PP coincideixen amb un fet. Quan el PSOE fa de dreta, ho fa contra els treballadors i allò que en diríem classe mitjana i baixa... i quan el PP fa d'esquerra, també...

El cas del PP intervenint en l'economia és aquesta cosa tan graciosa, si no fos perquè en som les víctimes, del "socialisme" per a rics: es socialitzen les pèrdues; es privatitzen els beneficis. Per la seva banda, el PSOE és el partit dels "rics socialistes" que, ves quina cosa, són de dretes amb els pobres.

Al final, resulta que PP i PSOE no són tant diferents, oi? al final, resulta que PPSOE ve a ser una marca que respon bastant bé a la realitat; igual com a Grècia hi ha el tàndem PASOK-ND que s'ha quedat a tocar, gràcies al fabulós sistema democràtic grec i els 50 diputats de regal, a un escó de la majoria absoluta.

I a Catalunya -em refereixo a la comunitat autònoma- encara podríem ampliar amb les sigles de CiU per fer el PPSCIU que és, de fet, la majoria hegemònica del nostre país. CiU, nominalment de dretes,  avui diu que potser caldrà recuperar l'impost de successions (això és d'esquerres), però també avisa que continuaran les retallades (això de dretes).

Tot plegat és un garbuix ideològic molt gran. I és que és difícil ser només de dretes, o nomé d'esquerres. En realitat, tots aquests que manen el que són és d'ells mateixos. I quan convé d'esquerres, i quan no, de dretes. I sempre, sempre, rebem nosaltres.

Mira, ara que ho penso, en el fons sí que és molt senzill.