Pàgines

dijous, 26 d’agost del 2010

La reforma laboral supera el tràmit al Senat.

La reforma laboral que impulsa el PSOE i que és l'atemptat més gran contra els drets dels treballadors d'aquest país dels darrers 30 anys ha estat aprovat al senat amb els vots a favor del PSOE i de l'Entesa Catalana de Progrés (PSC, ERC i IC) més l'abstenció de CiU i PNB.

Com a militant d'ERC només puc dir que em sento molt emprenyat i disgustat pel suport que els senadors d'ERC han donat a aquesta llei. Suposo que el fet d'haver-se presentat en coalició amb PSC i IC tenia el risc d'haver-se d'empassar algun gripau. Suposo que s'ha fet per disciplina de grup. Vull creure que aquest ha estat el motiu.

Però aquest gripau és dels que tenen molt mal gust. No em serveix que un l'Entesa s'autoproclami "de progrés" si després es fan polítiques de dretes. Això no ha tingut gràcia. La 'E' d'ERC vol dir alguna cosa, i no vol dir votar lleis que criminalitzen als aturats i deixen sense protecció i drets als treballadors.

El pitjor és que en el tramit al senat la reforma laboral s'ha endurit encara més. Els treballadors perdem un llençol en cada bugada.

En concret i a falta de detalls, sembla ser que (aprofito un mail que m'ha passat un company de CGT):

-Absentisme: es podrà acomiadar de forma procedent a qui tingui més d'una baixa amb un total del 20% de les jornades de 2 mesos, és dir: 12 dies. Fins ara només es podia acomiadar si l'absentisme total de l'empresa era del 5%. Al senat han eliminat els percentatges. Més et valdrà no posar-te malalt.

-Sancions pels aturats: passats 30 dies no es podran rebutjar ofertes de formació. Després d'això vindrà que no es puguin rebutjar ofertes de treball. El que es pretén aconseguir és obrir el camí a obligar a acceptar ofertes de treball precari.

-Conversió de temporal a fix gairebé impossible: Abans del pas pel senat, la reforma deia que si un treballador encadenava més de tres anys amb la mateixa empresa passaria a fix. Ara s'ha introduït un canvi que diu que això serà així només si és "de forma ininterrompuda i en el mateix lloc de treball i amb idèntica activitat". Només cal modificar una coma, o una paraula en cada contracte temporal que se li faci al treballador per assegurar-se que mai passarà a fix.

Al 29 de setembre hi ha vaga. Però segurament pel 29 la reforma ja estarà aprovada perquè està cremant les etapes ràpidament. La vaga calia haver-la fet al juny com a molt tard. Cada dia que passa la mobilització del 29S esdevé més i més inútil. Ara bé, hi ha una possibilitat de que serveixi per alguna cosa: la vaga comença el 29 i ja veurem quan acaba: fem-la indefinida. Dubto que cap reforma laboral tiri endavant amb una setmana de vaga general.

Només que em temo que la del 29S serà una vaga per a la galeria, i ja veurem com de general.

Tanmateix, tots, cadascú, hem d'actuar segons el que creiem que és just. Jo crec que si lluitem podem perdre, però si no lluitem perdem segur.

3 comentaris:

Militant d´ERC ha dit...

Cap senador d´ERC ha votat a favor de la reforma laboral !!!!!

De fet ERC està en contra la reforma i així ho ha votat al Congrès.

El que es va votar ahir es va votar en comisiò i ERC no tenia cap representant en aquesta comisiò i el mateix la va passar a ICV que tampoc tenia cap reoresentant i per tant, no va poder votar en contra.

Albert Baranguer Codina ha dit...

D'acord, cap senador dels nostres va donar suport directe, però el fet és que el senador del PSC que ho va fer hi estava no com a senador del PSC, sinó com senador de l'Entesa Catalana de Progrés, on s'integra ERC.

Efectivament ERC està en contra de la reforma laboral, cosa de la que com a militant d'ERC (jo també ho soc) m'enorgulleixo. El problema és que el PSC s'està anant (encara més) cap a la dreta i arribarà un moment que caldrà replantejar-se si l'Entesa té raó de ser.

Mentre que no dubto que, si més no en el social, ICV, EUA, IU estan a la mateixa banda que nosaltres. Cada vegada és més evident que el PSOE no, i el PSC amb el seu seguidisme del PSOE, tampoc.

Crec que ERC haurà de deixar anar aquest llast. Potser després de les properes eleccions serà un bon moment per replantejar aliances.

Anònim ha dit...

Como se come que Esquerra Republicana votara en contra en la reforma laboral de 2010, aduciendo que lo que era intocable eran los derechos de los trabajadores, que aprobar la reforma era como abrir la puerta al despido libre.
¿Sabéis lo que está haciendo Esquerra con sus propios trabajadores? Pues despedirlos por motivos objetivos, ya van más de 15 trabajadores, toda una ERE encubierta, incluyendo trabajadores de Cataluña, Castellón y Pais Valenciá.
¿Cómo digerir algo así? Como haces política de izquierdas, votas en contra de la reforma, y luego a tus propios trabajadores le aplicas lo que ellos mismos han dado en llamar la ley del embudo. Inconcebible, ya no sabe uno en que creer.