Pàgines

divendres, 27 de juny del 2008

"Espanya tortura com a la dictadura!"

Del Vilaweb del dijous. Espanya no difondrà una campanya de la UE contra la tortura ("La tortura és inacceptable"). Perquè? doncs perquè Espanya en surt retratada: l'any passat divuit persones van morir mentre estaven "custodiades" per un policia o un funcionari de presons.

Hi ha alguna cosa pitjor que la pena de mort "legal": la pena de mort encoberta i amb tortura.

Els governs són els responsables últims de les forces de seguretat. Dit d'una altra forma: els polítics tenen les mans tacades de sang. El poder mata.

La notícia del Vilaweb:

DIJOUS, 26/06/2008 - 06:00h

Espanya no difon una campanya europea contra la tortura

Avui és el Dia Internacional contra la Tortura · Més de dues-centes denúncies per tortura al nostre país l'any passat

Al nostre país es presentaren, l'any passat, dues-centes set denúncies de tortura, segons un informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura. La majoria es presentaren a Catalunya, però també al País Valencià, on gairebé es van duplicar, i a les Illes Balears, on es van reduir a la meitat, amb relació al 2006. Aquestes dades s'han fet públiques amb vista al Dia Internacional contra la Tortura, que és avui. I la Comissió Europea hi participa llançant una campanya contra aquesta xacra, que Espanya no difondrà.

El Ministeri d'Afers Estrangers espanyol diu que participa en la campanya, perquè es fa des de la Comissió Europea, i que ha distribuït el material a les ambaixades, però no té constància que es faci a territori de l'estat espanyol.

Aquest fet no sorprèn la Coordinadora, que recorda que Espanya apareix als informes d'Amnistia Internacional (pdf) i als dels dos últims relators especials de les Nacions Unides contra la Tortura, perquè encara la practica.

S'han adherit a la campanya onze dels vint-i-set estats membres de la Unió: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, França, Hongria, Malta, Portugal, Regne Unit, Romania i República Txeca.

Augmenten les denúncies de tortura

Segons l'informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, les denúncies per aquesta pràctica han augmentat força aquests últims anys al nostre país. Ara, això no vol pas dir que hi hagi més tortures, sinó que hi ha més consciència de la importància de denunciar-la als tribunals.

Així mateix, s'hi exposa que els mossos d'esquadra són els més denunciats a Catalunya i els funcionaris de presons, els tercers; en canvi, al País Valencià, és la policia local, la més denunciada; i a les Illes Balears, on solament van presentar-se set denúncies, aquestes concernien la policia espanyola, la guàrdia civil i la guàrdia municipal.

Finalment, s'hi diu que divuit persones van morir mentre es trobaven sota custòdia d'algun funcionari públic (policia o funcionari de presons), el doble de l'any 2006.