Pàgines

dimarts, 13 de gener del 2015

Sí i Sí! (Avançades? Sí-No; Al març? Sí-No)

El dijous se sabrà definitivament si es fan eleccions anticipades (amb caràcter plebiscitari), o no; i en cas de fer-se, si seran abans de les municipals.

Una doble pregunta.

- Vol fer eleccions anticipades de caràcter plebiscitari?

- En cas de voler fer-les, vol fer-les abans de les municipals?

Jo crec que un independentista triaria el sí-sí. Per què? Perquè les plebiscitàries són, han de ser, el referèndum que no s'ha pogut fer per les bones. La meva opnió és que els independentistes volen dues coses: fer aquest referèndum i, obviament, guanyar-lo. La sensació és que "ara és l'hora" o, dit amb llenguatge modern (o cool, o de guais), la finestra d'oportunitat és oberta i cal aprofitar-la.

Algú pot argumentar que arribats al punt actual del procés d'independència, la finestra d'oportunitat no es tancarà en uns mesos i que, de fet, pot ser interessant fer coincidir el procés independentista amb un hipotètic canvi de signe polític a l'estat espanyol. Fins i tot es podria fer que les municipals fossin en elles mateixes el referendum plebiscitari (no us recorda res?).

Finalment, algú podria dir que la desconfiança entre els partits que hauríen de concòrrer a les plebiscitàries amb la proposta independentista desconfien els uns dels altres i que, vist el panorama, millor no avançar les eleccions i esperar a veure com queda la distribució de forces després de les eleccions municipals del maig, i les generals a corts, en principi, pel novembre.

Tres opcions. Sí-Sí, Sí-No, No. En aquesta ocasió, la natura de les preguntes inhabilita altres opcions de vot més exòtiques.

Aquests arguments que he donat per a cada opció es poden rebatre i contra-argumentar de forma molt sòlida. Igualment, es podríen discutir els avantatges i desavantages, des del punt de vista independentista, de les diferents opcions. No entro en aquesta anàlisi.

Perquè aquesta doble pregunta no va adreçada al poble de Catalunya si no que l'ha de respondre Artur Mas. És ell qui ha de prendre aquesta decisió.

Mas dirà el què i el com el proper dijous.

Però per mi, l'opció independentista guanyadora, com ja ha passat abans, és el doble sí. I m'ho hauran d'explicar molt bé si no es pot votar aquest març.

#AraÉsLHora. #SíiSí.