Pàgines

diumenge, 11 de novembre del 2012

11S + 14N = 25N = La independència que volem

Estava llegint els fòrums del Racó Català i m'he trobat amb un fil que es plantejava aquesta pregunta: el proper dimecres serà 14N, Vaga General, influirà en el resultat de les eleccions del 25N la vaga general? La pregunta és interessant.

La vaga, a priori, no influirà en el sentit de vot. El peix ja està en la major part venut. Opino que els indecisos, que segons el Vilaweb estan sobretot en la tria entre CiU i ERC, acabaran decantant-se majoritàriament cap a CiU. És una opció més "central" i, de forma natural, recollirà més vots.

Si el dia de la vaga passa algun fet molt greu i inesperat i que es pugui manipular. Que hi hagin morts, o un atemptat, o alguna barbaritat per l'estil. Alguna cosa que permetés una reacció com la de l'endemà dels atemptats als trens de l'11M a Madrid, aleshores segurament aquest fet inesperat tindria influència en el resultat de les eleccions, però estrictament no seria la vaga, sino aquest fet inesperat, el que influiria.

Això em fa pensar el següent: Podem esperar un atemptat el dia de la vaga general? Perquè no? Un atemptat (potser de bandera falsa) del que es pugui acusar als grups i sindicats anarquistes i que permeti desacreditar la conselleria d'interior i desinflar el vot cap a CiU. Jo crec que els mossos farien bé de no apartar els ulls dels grups d'ultradreta, i descobrir si tenen talps infiltrats d'algun "servei secret foraster".

Tanmateix, no crec que passi res. Encara que Espanya és el país dels GAL, m'agradaria pensar que uns i altres són civilitzats. És més, crec que el dia de la vaga als mossos els demanaran que siguin curosos i que no se'ls escapin les porres més del compte.

Perquè una vaga general és un dia que molts treballadors, milers, desenes de milers, centenars de milers, potser milions, deixen d'anar a treballar i, lògicament deixen de guanyar res aquell dia, com a forma de protesta. El dia de vaga no és un dia de festa, és un dia de reivindicació i de manifestacions. Parlem de centenars de milers de treballadors, potser milions, que faran vaga.

Molts d'aquests treballadors que faran vaga també van participar en la gran manifestació de l'11S. Molts d'aquests treballadors que faran vaga votaran a partits independentistes o, com a mínim, favorables a la consulta. Qui digui que aquesta és una vaga espanyola, s'equivoca de mig a mig. Els vaguistes, per una qüestió merament demogràfica seran, en la seva majoria, la mateixa gent que fa uns mesos es van manifestar per la independència, i que d'aquí uns dies  votaran partits favorables a la consulta. A aquesta gent no els pots pegar.

No cal ser gaire llest per veure que els partits haurien d'escoltar als vaguistes, igual com es va escoltar l'11S. Ara bé, tenim bons motius per pensar que CiU no escoltarà als vaguistes. Aleshores, els partits d'esquerra haurien de fer bandera, estelada, del dia de la vaga. Quan el poble fa vaga general, també s'està expressant la voluntat del poble. Les reivindicacions del dia de la vaga són moltes: Calen solucions per l'atur. Prou retallades als serveis públics. Prou de fer pagar als pobres la festa dels rics.

Ja veurem. Al principi he dit que no crec que la vaga tingui perquè influir sobre els resultat de les eleccions. Que només un fet extraordinari podria provocar un canvi sobtat a les tendències dels sondejos. Ara bé, en aquesta afirmació va implícita la gestió intel·ligent del sentiment de malestar dels vaguistes. Si CiU decideix fer servir la porra, si CiU menysté el missatge, potent, diàfan i clar que s'emetrà el 14N, aleshores ben bé podria passar que el fet extraordinari el provoqui la mateixa CiU amb càrregues policials, i els mateixos membres del govern amb les seves declaracions si trien fer cas omís de les demandes dels vaguistes, menystenir-los o insultar-los.

Arribats a aquest punt, aleshores la conclusió és que caldrà veure com es gestiona el dia de la vaga i com es canalitzen les peticions dels vaguistes. Els partits d'esquerra es poden trobar amb un regal inesperat si CiU comet l'error de pensar que els que fan la vaga "no són dels seus".

El que resulta sorprenent, però, és veure com els partits d'esquerra no s'estan involucrant molt més amb la vaga i com no li estan donant caràcter. La del 14N ha de ser una vaga general, nacional i social. És la segona part, gairebé necessària, de la mani de l'11S.  l'11S va servir per dir que volem un país independent. El 14N ha de servir per dir quina mena de país independent volem.

11S + 14N = 25N = La independència que volem.