Llibre llegit : « No n'hi ha prou amb dir no », de la periodista, assagista i activista canadenca Naomi Klein.
Naomi Klein no necessita presentació. L'autora de "No logo", "La doctrina del xoc" o "Això ho canvia tot" és una de les veus més potents, respectades i seguides pels moviments alter mundialistes, de resistència global, o d'esquerra anticapitalista, i des de fa anys.
"No n'hi ha prou amb dir no" és diferent dels llibres anteriors. En aquest llibre, Klein no desenvolupa cap tesi si no que, més aviat, aplica les idees i arguments desenvolupats a "La doctrina del xoc" i "Això ho canvia tot" per explicar com és que Trump ha arribat a president dels Estats Units i quines conseqüències, nefastes, no cal dir, es poden preveure.
Klein conclou que el fet que la presidència Trump, aparentment contra tot pronòstic, és la conseqüència lògica de l'acceptació per les "esquerres reformistes" dels principis ideològics del neoliberalisme i del lliure mercat. El triomf de idees del tipus "l'egoisme és bo", "els pobres ho són perquè s'ho mereixen", "la natura està per explotar-la", "la supremacia dels blancs sobre les altres races" o "la supremacia dels homes sobre les dones", entre d'altres.
L'autora reparteix uns bons pals a l'"esquerra", però descriu també com la dreta neoliberal està fent servir xocs, en forma de desastres econòmics, natural, bèl·lics o, simplement, la crisi econòmica permanent, per retallar drets i llibertats de tota mena, per a des-regular sectors econòmics complets, per desballestar i privatitzar tota mena de serveis públics i escampar la por i la idea que no hi ha res a fer, que aquest és l'únic món possible.
Ens diu que el canvi climàtic, la privatització del que és públic, la degradació de la democràcia, els refugiats, el racisme, la violència i discriminació de gènere, l'increment de la violència global... són sub-productes del capitalisme global i a la vegada el re-alimenten, quan no són, directament, part del negoci.
Klein ens reclama actuar ja. El rellotge del judici final ja ha tocat mitjanit pel que fa al clima i ara només podem aspirar a mitigar els efectes, però fins i tot això cal una resposta immediata... que no es produirà pas.
Tanmateix, diu que hi han motius per tenir una certa esperança. Que es pot derrotar a Trump. Però que no és tant derrotar a Trump com fer una canvi, un salt -ja no hi ha temps per gradualismes- a un model econòmic respectuós i protector de la vida del planeta; inclusiu amb la diversitat, racial, de gènere, cultural; un canvi a models de major autogovern de les comunitats... És la darrera part del llibre i, certament, la més utòpica, tot i que, com diu, ha arribat el moment en que només tenim la utopia. El llibre es tanca amb el manifest per al salt (The Leap Manifesto). Un document de consens de bona part de les forces de l'esquerra canadenca per oferir un programa alternatiu al neoliberalisme dominant. Un document que s'ofereix com a base per a debatre a les esquerres de tot el món.
És un llibre que es llegeix ràpidament. una bona eina de debat. A més, en el cas català, resulta molt fàcil establir paral·lelismes entre les situacions de xoc descrites i la "teràpia de xoc" que s'està aplicant a Catalunya via 155. El pla dels del 155 no és només acabar amb la república catalana. Va molt més enllà. Pretén aprofitar el xoc per escombrar drets, llibertats i posar en mans privades, o canviar de mans, els serveis públics catalans
La conclusió per a nosaltres, per mi, és evident : hem de resistir, hem de buscar la transversalitat i hem d'incloure'ns a tots en la resistència i oposició al 155. De fet, hem de passar a l'ofensiva, i el procés constituent i la mobilització persistent passen a estar més que plenament justificats.
No es tracta de revertir a la situació anterior a l'1-O, o del 27-O, es tracta de superar aquelles situacions (que ens han conduit on som avui) i anar a escenaris nous, de retorn del poder al poble i integració de les lluites transversals.
Es tracta de revertir la degradació ètica que el model neoliberal necessita per triomfar.
Es tracta de que cal derrotar el model neoliberal que es tradueix en retallades de drets i llibertats, desballestament de l'estructura administrativa de la Generalitat i destrucció de l'autogovern.
Es tracta, justament, de construir un autogovern encara més gran i, sobretot, més proper als ciutadans. Certament, un municipalisme molt més fort on el poder pugi des de les organitzacions i assemblees dels pobles i barris als plens dels ajuntaments.
Es tracta de més drets i més democràcia, de més igualtat i justícia social, d'acolliment, de més responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres envers els altres i el nostre medi ambient.
Aquesta és la proposta de Klein. Es pot derrotar a Trump, però hem d'anar més lluny. Es pot derrotar el 155, però hem d'anar més lluny. Es pot fer, però ens necessitem tots. És una gran proposta. Passem a l'acció.
Si teniu temps i ganes, us proposo uns quants vídeos per conèixer el missatge de Naomi Klein.
Això ho canvia tot. La conferència al CCCB
La doctrina del xoc. El documental.
"Naomi Klein i Ada Colau a les Cotxeres de Sants. Fer front a les polítiques de la confusió i la por : la justícia social com a repte global"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada