Pàgines

diumenge, 21 de setembre del 2014

Partida d'escacs

Quan molts especulàvem amb la possibilitat que la llei de consultes i la convocatòria del 9N es publiquessin conjuntament i amb urgència, aquest mateix cap de setmana, potser, el President ens ha sorprès. Ens ha driblat. Avui el President ha anunciat que alenteix el ritme. O sigui, sembla que primer es publicarà la llei de consultes i, alguns dies després, la convocatòria.

Què vol dir això? No ho sé, però avui mateix la portaveu del PP a Catalunya rondinava sobre els tempos que Mas estava (im)posant.

Què es guanya amb aquest canvi de ritme? Costa de dir. Potser imatge internacional? Potser va per aquí. L'actitud de normalitat, tant en la publicació de la llei, com en la convocatòria de la consulta, més endavant, li treuen el caràcter urgent i, fins i tot, clandestí que li hauria donat una publicació telemàtica ràpida amb la idea d'evitar la intervenció de l'estat. Ara tothom podrà llegir la llei i veure què té, o no, d'inconstitucional.

A més, se separa la llei de la seva aplicació. Es parteix d'aquesta premissa: la llei no és inconstitucional. L'estat no té arguments no polítics per a bloquejar-la. La llei de consultes només desenvolupa un punt de l'estatut que hi és, fins i tot després del ribot guerrista i de la sentència del constitucional. Es aquest el motiu principal pel que el PSC ha votat a favor de la llei. Perquè per aquesta via, no és atacable.

El PSC ho ha vist. El PSOE, perdut en el seguidisme al PP, no. Tampoc ens hauria d'estranyar, el PSOE es el partit d'aquest aficionat que diu que la consulta del 9N és per triar entre ser catalans o ser espanyols. Doncs no. No és per triar això. Cadascú sap quina és la seva identitat, senyor Sánchez, i és una cosa pròpia i de cadascú. No és una cosa que es pugui votar o deixar de votar en un referèndum. ¿Que potser el senyor Sánchez deixaria que es tries en referèndum qui són els seus amics, o la seva parella, o els seus estudis, la seva identitat en definitiva? oi que no? doncs no digui bestieses. EL 9N no es trien identitats, que cadascú sap qui és. El que es tria (a dreta llei, el que es consulta) és de quina forma ens volem governar a Catalunya, i quina relació es vol tenir amb el govern d'Espanya. Punt.

En fi, potser el PSOE se n'adonarà, o no. Tant li fa. Com sempre, la resposta que compta serà la del PP. EL PP atacarà la llei de consultes només es publiqui? segur que sí. Però amb quin argument? per una consulta que encara no s'ha convocat? Què és el que és inconstitucional, aleshores, la llei o la consulta? ¿Per què no, per exemple, podria ser que la primera consulta de la llei de consultes sigui la que afecta a la constitució de la subcomarca del Moianès? Què té d'inconstitucional això? Res. Punt i seguit.

I arribats aquí, per què la mateixa consulta del 9N hauria de ser inconstitucional? És que potser la Generalitat no pot emprendre iniciatives encaminades a canviar la constitució? Com que la Generalitat pot emprendre aquestes iniciatives, qualsevol cosa que impliqui emprendre una iniciativa d'aquesta mena és susceptible de ser consultada. Punt i final.

El que la Generalitat decideixi fer després amb el resultat de la consulta serà constitucional o no, legal o no, legítim o no, però, de moment, ni la llei ni la convocatòria poden ser aturades amb arguments d'inconstitucionalitat per coses que no han passat.

Qui és el que no està respectant la constitució? La Generalitat? que aplicaria la llei per consultar el poble sobre si ha d'encetar una iniciativa per canviar la constitució, o el govern de l'estat? que simplement, estaria prevaricant al manllevar el dret del poble, o d'una part del poble, si voleu, a expressar-se democràticament. Doncs sí: seria l'estat el que estaria violant la sagrada i immaculada constitució que, si ho és, ho és per què representa la voluntat del poble.

Però bé. No val la pena seguir per aquí. Com sap tothom, la constitució no representa cap voluntat popular. Com a mínim, no la de les generacions dels menors de 54 anys i, probablement, cada cop menys a les dels majors d'aquesta edat, que són els únics que l'han votada.

Tampoc ens hauríem de refiar gaire de la resposta que donarà el constitucional, que serà política i d'acord amb el PPSOE.

Ni, per descomptat, de la resposta del PP. Tan bon punt es publiqui la llei al DOGC, el PPSOE mossegarà l'ham i llençaran tota la maquinària de l'estat contra aquesta llei.

Això és el que penso jo. Em fa l'efecte que aquest joc de temps s'explica perquè Mas està considerant com a molt versemblant que l'estat espanyol acabi acceptant la realització de la consulta, o bé en els termes que està plantejada o potser amb la inclusió d'alguna nova pregunta pactada. O també podria ser que es vulgui transmetre aquesta imatge internacionalment, que es confia en la versemblança que l'estat permeti la consulta (encara que es té la certesa que no ho farà).

Aleshores, quan el PPSOE frustri aquesta darrera possibilitat, haurà quedat clar a tothom, a tot el món, que és el govern de l'estat, actuant contra una llei feta amb garanties constitucionals, el que és bel·ligerant i antidemocràtic. El que impedeix votar només pel què creuen que pot arribar a passar (una mica en la línia de la "guerra preventiva" del trio de les Açores).

En realitat, la forma de guanyar temps i no fer trencadisses seria, justament, fer la consulta amb el marc de la llei de consultes i que surti el que surti. Un cop es tingui un resultat, seria el moment per encetar una reforma constitucional que permetés encabir-hi el resultat que s'hagués obtingut. Estaríem parlant d'un procés que demanaria una legislatura completa i que desembocaria o bé en un referèndum d'autodeterminació, ara sí mereixedor d'aquest nom; o bé en una refundació federal de l'estat espanyol.

Però no seran tan espavilats. El PP ha vist el drap i envestirà. Tot plegat, molt testosterònic i hispànic

Què farà Mas tan aviat com el PPSOE impugni la llei? reunir-se amb els partits pro-consulta i potser els plantejarà opcions: esperar a la resolució del constitucional, dissoldre i convocar eleccions... no crec que Mas estigui per desacatar, o potser sí... Quin serà el següent moviment de la partida?