Pàgines

dissabte, 14 d’abril del 2012

Sala i Martín al "Divendres" del 12/04/2012

Demolidor el Xavier Sala i Martín, el passat dijous 12/04/2012 al programa "Divendres" de TV3.



Crec que el programa del passat 12/04 va ser d'allò més interessant. Com feia temps. Imprescindible.

M'hauria agradat molt poder preguntar-li coses al XSM. Per exemple:

1. No entenc això del "contagi". Em fa l'efecte que parlar de "contagis" és una simplificació excessiva i, a més, no respon a la veritat. L'economia d'Espanya i de Catalunya no s'està anant a fer punyetes per cap "contagi" de l'economia grega. No. Se'n va a fer punyetes per mèrits propis. De fet, com diu el mateix XSM, aquests del PP (Rajoy) estan repetint els mateixos errors que els d'abans del PSOE (Zapatero) que, al seu cop, van repetir els mateixos errors que els d'abans del PP (Aznar), que van repetir errors dels d'abans del PSOE (Felipe González)...  Potser el cas grec accelera les coses, però el problema de fons són les dècades i dècades d'una determinada forma de fer les coses. L'estúpid "Spain is different".

2. Això de la devaluació fiscal em sembla molt interessant, però al baixar l'IRPF i pujar l'IVA com queda la Seguretat Social? Vull dir, els diners de l'IVA compensarien el forat  a la Seguretat Social?

Per complementar el que diu el Sala i Martín sobre la prima de risc, crec que val la pena llegir aquests dos articles de gurusblog.com:

"Os damos la respuesta al repentino ataque de los mercados a España" i "La banca española, el único comprador de deuda pública de nuestro país"

En resum, diuen que "l'atac" no s'ha disparat per la presentació dels pressupostos del PP que han deixat insatisfets als "mercats", com pel fet que el deute públic espanyol només l'estan comprant bancs espanyols, i que aquestes compres les estaven fent amb crèdits del BCE, i que aquests crèdits s'han acabat. Això també ho explica el XSM, però sembla que ell opina que pesa més el pressupost.

O sigui, que "l'atac" no ho és sinó  que, més aviat, és el BCE que ha deixat de fer bitllets per als bancs espanyols i aquests, ja no poden prestar a l'estat. La resta de bancs europeus no se'n refien un pel que l'estat espanyol torni els deutes i des de fa temps que no presten a l'estat, o si presten ho fan a un interès més alt.  I encara més alt pels pressupostos presentats, que en comptes d'aportar confiança, el que fan és generar més desconfiança en la capacitat de l'estat de tornar els calers.

Doncs això, vídeo recomanat. Clar i català... i  angoixant.