Pàgines

dilluns, 23 d’abril del 2012

Feliç Sant Jordi! (2012)



Feliç Sant Jordi!

Enguany, enllaço una web on es poden descarregar llibres electrònics en format epub.

http://epubgratis.me

Els llibres són tots en castellà. No hi ha manera fàcil de trobar llibres electrònics en català (encara sort del Projecte Gutenberg, i de la mula, que no del ruc).

Això de no poder trobar fàcilment llibres en català sens dubte es deu considerar un èxit de les editorials.
Se'n deuen sentir molt satisfetes. Segurament molts autors també estan molt satisfets que els llibres electrònics en català només es puguin obtenir pagant.

Sens dubte, un gran èxit.

Només que sospito que el fet que la literatura catalana hagi esdevingut un article de luxe li fa un flac favor a la cultura catalana. Potser és que la Cultura Catalana és una cosa tan fina que només es per a consum de les elits. Potser Cultura Catalana Popular és un oximoron?

Ens estimem tant la nostra cultura que evitarem que es popularitzi massa. No fos cas que s'embrutés. Ben pensat.

Mentrestant, la literatura en castellà ja ha colonitzat el món dels ebooks.

Amb llibres de pagament, segur que sí. Però també amb llibres, molts i molts llibres, "pirates".

Pirates, sí. Però és aquest enorme volum de llibres pirata el que està impulsant la comercialització d'ebooks i està ampliant la base de possibles compradors de llibres electrònics.

Aquí, en canvi, es "protegeix" la indústria editorial en català i es tanquen webs que difonen e-llibres (edicions pirata, d'acord) en català.  Recordeu aquest domini  http://llibresencatala.blogspot.com/?

 Em sembla que algú està confonent protegir la cultura en català amb protegir la indústria editorial en català. O més ben dit, amb protegir els beneficis empresarials d'uns quants editors molt concrets amb noms i cognoms. I afegiria: només estan protegint els beneficis a curt termini.

No ho se. Potser pretenen aprofitar que aquest país és bilingüe i que l'empenta del castellà portarà la literatura en català a remolc en el món de l'ebook. Tot podria ser. Però si és així, per mi hi ha una contradicció en voler convertir en article de luxe allò que només és, pel mateix venedor, un article de segona.

La catalana no és una llengua de segona. Ni un producte de luxe. És  només la bella, a vegades bruta, a vegades aspre, sempre dolça, llengua del meu poble.

I els pirates sempre han estat uns romàntics.

Feliç Sant Jordi.