Pàgines

dimecres, 17 de maig del 2017

Querella per la compra d'urnes.

No per esperat i previst, cal deixar de denunciar-ho : El govern espanyol es querella contra la consellera d'interior Meritxell Borràs per la compra d'urnes.

És un fet que aquestes urnes serviran per a fer el referèndum d'autodeterminació del proper setembre (o abans) i és un fet que, des del punt de vista del nacionalisme espanyol, això és el pitjor dels crims.

Però des del unt de vista de la democràcia, voler tancar a la presó a una consellera d'interior per ordenar la compra d'urnes, o una presidenta del Parlament, per permetre un debat és encara un crim pitjor.

Fa temps que la independència de Catalunya ja no és una qüestió al voltant d'identitats personals, culturals o nacionals, o al voltant de models socials, o al combat entre dretes i esquerres. No. Es mou al voltant de qüestions com l'ètica o la democràcia.

Des de fa temps, la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya és, en realitat la defensa a l'exercici dels drets democràtics, en general, començant pel dret a l'expressió lliure de les idees i a defensar-les i fer-les triomfar pacífica i democràticament, o el respecte a les minories, o el dret a l'auto-organització i a l'auto-gestió. Estem en un punt en el que s'està defensant és el dret a l'autonomia, em refereixo al concepte ètic d'autonomia, no a l'artefacte institucional definitivament fracassat i que ha caracteritzat l'estat espanyol des de 1978 (l'any que ve farà 40 anys, doncs)

L'estat espanyol continua en la seva caiguda lliure de degradació democràtica. A efectes pràctics és un estat fallit i en descomposició. Voldria dir que pres i captiu d'un nacionalisme feixista minoritari, però em temo molt que no és aquest el sentiment majoritari de la societat espanyola. Que aquesta societat està essencialment satisfeta amb aquesta mena de nacionalisme.

En fi. Denunciat queda. Ja ho sabíem que Espanya faria us de la repressió i de l'amenaça, i que encara li tocarà passar pels tribunals a més d'un càrrec electe. Estava previst. Toca resistir. Una mica més. A base de tribunals no aturaran el referèndum. Amb la victòria de la independència el proper setembre, el següent pas serà la declaració d'independència explícita (la implícita serà abans del referèndum).

El que passarà després seran el reconeixement internacional que s'està treballant des de fa temps, perquè des de fa temps que el govern de Catalunya actua com estat, practicant  una independència de fet que es va encetar el 9 de novembre de 2014.

Hi ha qui en una ceguesa immensa i una estupidesa infinita pretén tancar a presó a qui compra urnes i qui permet debats. El que aconsegueixen, en canvi, és obrir els ulls dels que, primer de tot, són demòcrates.

Justament perquè creiem en la democràcia els independentistes volem fer un estat nou.

I el farem. Estem fent-lo.