Pàgines

diumenge, 14 d’octubre del 2012

Singulars. Carles Boix i Jonathan Tepper.

El Singulars de Jaume Barberà ha encetat temporada ben fort amb un parell de programes dedicats a analitzar aspectes importants del procés d'independència: Com serà el procés? amb Carles Boix; i escenaris econòmics del futur estat, amb Jonathan Tepper.

A més, han penjat les presentacions utilitzades pels dos convidats al Prezi.

Un incís. Prezi és tot un descobriment. Es tracta d'una eina online per a fer presentacions basades en Flash. Amb la versió gratuïta, les presentacions fetes online es poden descarregar i visualitzar-les. Hi ha una versió de pagament que permet editar les presentacions amb el Prezi Desktop. Fins amb la versió gratuita l'eina éstà d'allò més bé. A més, funciona amb Linux. El player que es pot descarregar és un executable de windows que és compatible amb el wine de Linux. O sigui que molt bé.

La presentació de Carles Boix, "Camins cap a l'estat propi i escenaris de ruptura", (disenyada i realitzada per per Toni Bargalló).



La presentació de Jonathan Tepper, "Catalunya-Espanya, una pesseta catalana?" (també realitzada per Toni Bargalló).



Els dos programes són molt interessants. El de Carles Boix resumeix i ordena les diferents vies d'accés a la independència. Viurem i veurem quin camí se segueix cap a la independència. Esperem que sigui pacífic i amb la mínima trencadissa possible. Seria, en la meva opinió, la solució més intel·ligent per a tots. Aquí i allà.

El de Jonathan Tepper planteja, entre d'altres escenaris, una possible sortida de l'euro; i no exposa això com una situació apocalíptica. L'amenaça d' "expulsió" de la UE i de l'euro podria ser, més aviat, una oportunitat. Aquesta és una aproximació molt polèmica. Jo crec que avui fa molta més angúnia un escenari fora de l'euro que un escenari fora de la UE

El millor del cas, però, és que l'adscripció al sistema Euro no depèn més que de la voluntat de seguir fent servir aquesta moneda (Jonathan Tepper es demana si algú es qüestiona aquesta pertinença). Mentre que hi han dubtes de com serà la successió d'estats després de la secessió i com quedarà la integració a la UE dels estats resultants.

A Espanya es dona per fet que amb la secessió, el nou estat català queda fora de la UE però, en realitat, ningú no ho sap i, per la mateixa raó que el nou estat català en quedaria fora, també en podria quedar fora el nou estat espanyol. La qüestió és la successió d'estats i que els estat secessionats queden, en principi, obligats pels tractats i acords subscrits per l'estat unificat original. Com ja s'ha dit molts cops, si l'estat català "és expulsat" de la UE, tampoc tindria perquè assumir cap deute de l'estat espanyol. Encara més quan aquest deute està tapant la fallida d'un sistema bancari i financer, essencialment, madrileny (amb alguna lamentable excepció, com Catalunya Caixa, que caldria tractar apart).

En tot cas, un parell de programes molt interessants. Com sempre, els podeu veure al 3 a la carta:

Carles Boix: camins cap a l'estat propi i escenaris de ruptura

Jonathan Tepper: una pesseta catalana?

O bé, aquí mateix:

Carles Boix: camins cap a l'estat propi i escenaris de ruptura



Jonathan Tepper: una pesseta catalana?