Pàgines

divendres, 22 d’agost del 2014

Propera data clau: 11 de setembre.

El consell de garanties estatutàries ha dictaminat que el projecte de la llei de consultes és constitucional, no s'ha pronunciat sobre la constitucionalitat de la doble pregunta.

Val a dir que en el dictamen del consell ha estat recolzat pel vot a favor dels consellers proposats per ERC i CIU,i el vot en contra dels proposats per PSC, PP, Ciutadans i ICV.

És curiós, oi? en teoria el consell el formen experts" que han d'emetre una valoració "tècnica". Però és evident que el dictamen "tècnic" respon a la correlació de forces polítiques. Això és, clarament, un vici del consell. És el mateix vici que es pot trobar al tribunal constitucional espanyol i a tantes altres institucions de l'estat, nominalment agnòstiques políticament, però que no fan més que reflectir les correlacions de forces del moment. Una pena. Espero que amb la República ens estalviem aquestes estructures partidistes.

En definitiva, el grup d'"experts" afirma que la llei de consultes és constitucional. No crec que se li hagi de donar gaire importància a aquest dictamen. Només que era el darrer pas abans d'entrar la llei al Parlament per votar-la i aprovar-la. Aquesta tramitació es farà el proper mes de setembre.

Està clar que l'aprovació de la llei i la convocatòria de la consulta del 9N seran una mateixa cosa i que es faran coincidint amb l'onze de setembre. Quan s'aprovarà la llei? el 10 de setembre podria ser una molt bona data, potser una mica abans i tot, amb la llei aprovada i, cinc minuts després, convocada la consulta del 9N, què es pot esperar? Quin serà el següent moviment?

Aposto a que el PP, amb la claca del PSOE, ho impugnarà tot al tribunal constitucional: la llei de consultes i, per descomptat, la convocatòria del 9N. Potser el PSOE no es mostrarà d'acord amb impugnar la llei de consultes (que probablement comptara amb l'abstenció, o potser el suport i tot, del PSC), però cridarà tant o més que el PP a l'hora d'impugnar la convocatòria.

I després? Si la llei de consultes s'aprova abans de l'onze de setembre es pot donar com cosa feta que el mateix dia que s'aprovi serà impugnada. Arribarem a l'onze de setembre, doncs, amb la prohibició expressa de la consulta per part de l'estat. Això se sabrà i es pot preveure que la resposta serà una nova manifestació massiva. Jo no se si al llarg dels onze quilòmetres de la V es dibuixarà una senyera. Personalment, crec que no, perquè la gentada no estarà per fer mosaics. Més aviat crec que es respirarà un important aire d'indignació: La gent reclamarà fer la consulta el 9N.

I què farà el govern? Al meu entendre no tindràs més opció que fer la consulta. En rebel·lia, per descomptat, i això vol dir que de l'11S al 9N poden passar moltes coses interessants: la rebel·lia en bloc i a cara descoberta de les escoles contra la llei Wert (que s'hauria de començar a aplicar aquest setembre), l'entrada d'ERC al govern, i moviments explícitament independentistes des de la Generalitat.

O potser no. Potser Mas decideix avançar les eleccions al 9N. Es una opció. És l'opció dolenta al meu entendre. Només deixaria oberta la via de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Possible, sí, però molt més difícil: en un escenari ideal caldria posar d'acord tots els partits independentistes per portar la DUI al programa amb el compromís de fer-la en cas de disposar de majoria absoluta de vots en una data determinada.

Però hi ha aquest altre escenari i em temo que és més probable: els partits no es posen d'acord amb la DUI i aquesta només és possible, doncs, si hi ha majoria absoluta clara d'un sol partit; cosa molt improbable per la, al meu entendre, saludable diversitat de l'espai electoral català, i més improbable encara si la campanya electoral esdevé una lluita fratricida entre partits independentistes. Que ningú s'enganyi, les plebiscitàries no són una bona opció. Amb les plebiscitàries, podem perdre. Podem perdre nosaltres tot sols.

La qüestió és que podem guanyar si d'aquí al 9N tothom es manté ferm. Si es fa la consulta amb la seva doble pregunta. Ara cal aguantar i quan arribi la prohibició -que arribarà en menys d'un mes- no fer-ne cas i seguir endavant. El 9N es votarà en la consulta.

La data clau a hores d'ara és l'11 de setembre. L'11 de setembre ha de ser una demostració de força indiscutible. Cal omplir la Diagonal i la Gran Via entre Francesc Macià, Glòries i la Plaçà Cerdà. De nou, tots aquells que creiem en la democràcia de baix cap a dalt haurem de sortir al carrer i donar un missatge clar i diàfan. Com va passar al 2012 i al 2013, el missatge s'adreçarà als nostres representants electes.

Als diputats del Parlament i al govern de la Generalitat, el missatge i l'encàrrec de l'11 de setembre serà aquest: volem votar en una consulta, no en unes eleccions autonòmiques. La V de l'11S serà, ha de ser, l'expressió inapel·lable d'aquest encàrrec.

El 9N votaré. N'estic segur. Votaré Independència.