Pàgines

dimarts, 13 de juliol del 2010

Només hi ha una via.

El dissabte es va viure la manifestació independentista més important que mai ha viscut Barcelona. Avui, dimarts 13, quina ha estat la resposta dels partits catalans?

Cagar-se als pantalons.

Alfons López Tena i Uriel Bertran havien impulsat una Iniciativa Popular (IP) per a que es realitzes una consulta per demanar al Poble Català si la Generalitat havia de sol·licitar els canvis constitucionals necessaris per a que Catalunya pogués assolir la independència. El redactat era d'aquest estil per a fer-lo, precisament, constitucional: és una atribució de la Generalitat poder sol·licitar canvis a la Constitució. Després que el canvi es realitzi o no depèn de que es tingui majoria a les Corts, però això no és el que es demanava.

Aquesta IP va ser, en el seu moment, acceptada per la mesa del Parlament i, en principi, hauria d'haver-se votat properament. Però la sentència del Tribunal Constitucional ha estroncat aquesta via.

Addicionalment a aquesta primera IP, també es va presentar una segona Iniciativa Popular el passat dilluns, el Pla "B", que tenia en compte les retallades a l'estatut i les interpretacions a del Tribunal Constitucional. Aquesta segona IP pretenia copiar el model de consulta popular feta per l'ajuntament de Barcelona amb la consulta de la Diagonal. Aquesta consulta no es va declarar il·legal i la segona IP pretenia repetir l'esquema però afegint-hi garanties democràtiques.

Doncs bé, avui tots els partits, llevat d'ERC, han "reconsiderat" la petició de la primera IP. En principi, aquesta IP ja havia superat el tràmit inicial i d'haver seguit el seu curs normal hauria acabat morint pel recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol pretenia presentar.

En tot cas, aquesta petició anava a morir, però no és el mateix que te la matin des de Madrid, que no que la matin a Barcelona. A més, és el primer cop que es "reconsidera" una decisió de la mesa del Parlament.

CiU i IC, que l'havien votat a favor juntament amb ERC, avui han "reconsiderat" i han votat en contra.

La segona IP, la que es va presentar el 5 de juliol, dilluns passat, també ha estat rebutjada. Aquest cop per tots els partits de la mesa, també ERC, perquè atenent a la interpretació que ha fet el constitucional, les úniques consultes que es poden fer només són les d'àmbit municipal. Explícitament la interpretació del constitucional denega a la Generalitat cap competència per fer consultes o referèndums.

Dit d'una altre forma: No hi haurà referèndum d'autodeterminació o consulta similar.

La reacció d'Alfons López Tena (CDC) i Uriel Bertran (ERC) ha estat dimitir dels seus càrrecs a CiU i ERC, pel que consideren una claudicació dels propis partits i una acceptació incondicional de la sentència del Constitucional. Tant més greu, tenint en compte que el passat dissabte el clam de la manifestació va ser un i molt clar.

Amb la sentència dels constitucional a tots aquells que creiem que tenim el dret a decidir, que tenim el dret a l'autodeterminació, només ens estan deixant una via: si volem la independència de Catalunya només ens queda la proclamació unilateral d'independència per un Parlament amb majoria independentista. Ens calen 68 diputats independentistes.

La propera tardor tindrem la primera oportunitat per a triar-los. Què podem fer, mentrestant (i sempre, fins que siguem independents)? seguir preparant les consultes populars per la independència que encara resten. Seguir denunciant el tracte discriminatori que cap als catalans, cap a la nostra butxaca, cap a la nostra llengua i cap a la nostra llibertat es produeix cada dia, amb agressions tan brutals com la sentència del Constitucional. Cal seguir treballant, per convèncer i explicar als que encara no ho han entès (cada cop són menys, això també és cert) que ens cal la independència, per a nosaltres i per als nostres fills. Cal ser activistes cada dia i quan arribi el moment votar sent conseqüents amb allò que desitgem. Cada dia que passa la independència és més a la vora.