Pàgines

dissabte, 31 de juliol del 2010

Aprovada la reforma laboral

Estem a l'estiu i els treballadors en actiu se'n van majoritàriament de vacances (això si no les han fet ja). Aquesta és, segurament, la preocupació més immediata.

Pels que han anat seguint l'actualitat, no cal dir que l'abolició de les corridas a Catalunya ha estat la qüestió que més debat i polèmica ha provocat, però ha esdevingut immediatament d'altres qüestions que s'han viscut amb intensitat: tot just encara no s'ha explicat bé l'abast de la sentència de del constitucional sobre l'estatutet; encara estan penjades les darreres banderes de la manifestació per la Independència del 10 de juliol; i de la victòria de la selecció Espanyola al Mundial. El final d'aquest curs ha estat intens en notícies.

Doncs bé, el dijous passat no se'n va parlar gaire, però es va produir una notícia que no per prevista deixa de ser important: dijous es va aprovar la reforma laboral.

Només va comptar amb els vots a favor del PSOE (en particular, amb els vots del PSC), i l'abstenció de PNB i CiU. Van votar en contra la resta de grups. La coincidència de vot negatiu de PP amb ERC i IC cal trobar-la en motius ben diferents: el PP només pretén desgastar al Sr. Rodríguez. per la seva banda, el discurs d'ERC i IC, va ser clarament el de denunciar l'agressió a la classe treballadora que representa aquesta reforma.

El preu de l'abstenció de PNB i CiU va ser, atenció, endurir les condicions de la reforma.

Aquest reforma, segons CCOO i UGT, els mateixos que esperaran al 29 de setembre pe a fer una vaga general, diuen que aquest és el major atac als drets laborals en els darrers 30 anys. I tenen raó. Però la vaga general, que serà de broma i no indefinida i a per totes, la segueixen deixant per a finals de setembre, i encara està per veure.

Aquesta reforma laboral aprovada pel PSOE (i pel PSC), amb les esmenes que s'han pactat amb CiU i PNB endureix una mica les condicions per als treballadors i abarateix l'acomiadament, sobre les condicions del projecte que es va presentar el juny passat. De fet, segons alguns entesos, cal esperar una nova reforma per endurir encara més les condicions. Aquest també afirmen que això haurà d'anar acompanyat de noves mesures de protecció social per tal d'evitar "un desastre". El ministre Corbacho, en canvi, sembla que no ho ha entès.

Només una pregunta: com pot ser que abaratir l'acomiadament serveixi per a reduir l'atur?