Pàgines

dijous, 3 de setembre del 2009

la consulta a Arenys de Munt


Des de fa uns quants dies que es parla de la consulta popular d'Arenys.

La cosa, fins on la conec, va del següent: l'ajuntament d'Arenys de Munt va decidir en un ple donar suport a una consulta sobre la independència de Catalunya promoguda pel Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació (MAPA).

El cas, és que aquesta decisió ha portat cua. La Falange (es veu que encara en queden) va convocar una manifestació, suposadament per defensar l'amenaçada unitat d'Espanya, el mateix dia a Arenys; Als moviments independentistes de tot tipus els va faltar temps per a anunciar que si Falange es manifestava, ells farien una contramanifestació i que ja es trobarien; per la seva banda, PP i Ciutadans van treure el Sant Cristo gros i van demanar, directament, que es prohibís la consulta; l'estat, per mitjà de la fiscalia, escolta a PP i ciutadans i recorre la decisió adoptada en el ple de l'ajuntament; avui,una jutgessa ha prohibit que l'ajuntament doni suport a la consulta; Tanmateix, la consulta es farà perquè a molta gent d'Arenys els ha emprenyat que des de fora algú els vingui a dir què poden preguntar o què no; a Serós,un poble del Segrià, també es farà una consulta seguint l'exemple d'Arenys; des de Serós s'anima a tots els petits municipis de Catalunya que organitzin les seves consultes.

La consulta d'Arenys, a dia d'avui, està previst que es farà. Com que la jutgessa ha prohibit que l'ajuntament en doni suport, n'hi haurà prou amb fer-la en locals que no siguin municipals. Es veu que ja s'han ofert un munt de voluntaris.

Aquest matí escoltava la tertúlia del matí a Catalunya Ràdio i en parlaven justament de la consulta d'Arenys. El Pere Mas ha tingut un moment brillant quan ha dit, més o menys, "aviso que a continuació farem una cosa il·legal, faré una consulta amb els convidats per que em diguin si estan a favor de la independència de Catalunya, i si el públic vol votar, també pot fer-ho". Val a dir que hi ha hagut unanimitat dels convidats a favor de la independència.

Pere Mas ha mostrat com és d'absurd voler prohibir una consulta per la via de la ironia. Però no fa riure. Més aviat fa llàstima veure la por atàvica i irracional que hi ha a espanya per qualsevol cosa que se sembli de lluny a l'exercici directe del dret d'autodeterminació de Catalunya.

La por acostuma a anar seguida de la violència. Amenaça de violència va ser la convocatòria de Falange. La conselleria d'interior, finalment, no ha donat permís a Falange per a manifestar-se el mateix dia, així que, si més no, aquesta amenaça de violència s'ha esvaït i la consulta, a dia d'avui, es preveu que es podrà fer en pau.

Jo crec, però, que la ceguesa i les cagarrines espanyoles farà que la cosa pugi de nivell. Encara veurem com algun jutge demanarà a la policia que impedeixi la consulta. Per la força si cal. Recordem: en societats "civilitzades" les forces armades gaudeixen del monopoli de la violència i de les armes. Això és així per a garantir la "seguretat" dels ciutadans. El que passa és que quan les forces armades impedeixen el lliure exercici de drets legítims, la cosa queda una mica en entredit. Bé, de moment, cap jutge ha ordenat a la policia que impedeixi la consulta. Ja veurem.

De totes formes, la virtut de la iniciativa arenyenca, independentment del resultat que pugui tenir aquesta consulta, és que ha posat de manifest que el que és natural, senzill, el que és lògic i racional, el que és legítim, és demanar a la gent quina és la seva opinió. El que ha posat de manifest és que no s'ha de tenir por. Por de què?

Jo tinc dret a opinar. Tinc dret a dir la meva. Jo tinc dret a posar-me d'acord amb altre gent per dir la nostra. Jo tinc dret a dir que vull una Catalunya Independent i si som majoria, doncs som majoria.

Jo se qui soc. Jo se quina és la meva identitat. En particular: jo se quina és la meva identitat nacional: jo soc català. Això està per sobre de qualsevol sentència del tribunal constitucional,o de la prohibició de cap jutge. Cap llei es pot ficar dins el meu cap i canviar-me la identitat. Em podran reprimir, em podran obligar a fer, però no em faran creure.

Tant de bo que jo pogués votar a Arenys. Tant de bo que pogués votar a Serós. Tant de bó que arreu de Catalunya es presentin iniciatives d'aquest tipus. Tant de bo que hi participi tothom.

Arenys de Munt està fent una acció extraordinàriament subversiva: ens està dient "no tingueu por". Està trencant una presó mental. Està atacant al sistema allà on és més fort: als nostres caps. Avui parlem de nació, però podríem parlar de moltes altres coses. Hem de destruir les presons mentals del sistema. És el primer pas. Un cop trencades les presons virtuals, sortirem al carrer i actuarem.

Un altre món és possible.



El 13 de Setembre Comencem a decidir - Arenys de Munt