Pàgines

divendres, 23 d’octubre del 2009

Sense Ficció: Ramon Folch i "Baix en carboni"

Avui m'he trobat al "3 a la carta" una entrevista amb Ramon Folch que li van fer dins el programa "Sense Ficció". Ramon Folch és un referent a casa nostra pel que fa a qüestions ambientals i en canvi climàtic. El seu enfoc de les qüestions ambientals es, abans que res, socioeconòmic i d'aquest enfoc en deriva les polítiques i actituds que propugna.

L'entrevista a Ramon Folch era la introducció al documental "Baix en carboni". El documental parteix de la constatació de l'emergència de la nova indústria ambiental, i de la creació d'un espai econòmic internacional, com el mercat de CO2, en el que participen actors com són els governs, o les multinacionals de l'energia. El documental ens presenta opinions d'aquests actors, i també els crítics i les opinions crítiques a aquest model.

Bé, no cal dir que m'alineo amb els crítics. Per mi la clau està en que hem d'anat al decreixement. Justament, una de les frases amb les que estic més en desacord la deixa anar un directiu de Gas Natural: "hem de pensar simultàniament en creixement i sostenibilitat, si només pensem en sostenibilitat, aleshores retrocedim a l'edat mitja"... Li completo la frase: Si només pensem en creixement, anem a l'extermini. I li plantejo una pregunta: quins són els límits del "creixement"? els 1.000 milions d'ésser humans que enguany passen gana, en part pels efectes del canvi climàtic, estan "creixent"? o només creix el nombre de famolencs? juntament amb el saldo dels comptes corrents d'aquests directius de transnacionals?

En canvi, em quedo amb algunes frases: "fins que no tinguem vergonya d'anar per la Diagonal amb un quatre per quatre, sols, no avançarem", "preferiria que aquestes mesures es prenguessin perquè ens hem enamorat de la terra, no perquè moltes persones pateixen les conseqüències del canvi climàtic", o aquesta altre sobre el mercat internacional de CO2: "per reduïr les emissions el que cal és... reduir les emissions!".

Encasto els vídeos. Al Facebook no es veuen els vídeos del "3 a la carta". Els podeu veure al bloc, o directament a la web de TV3: Entrevista i "Baix en carboni".


Entrevista a Ramon Folch





"Baix en carboni"




Un altre món és possible.