Pàgines

diumenge, 13 d’abril del 2008

Laboratori Europeu d'Anticipació Política i el pet de la bombolla immobiliària a l'estat

Fins fa pocs dies no n'havia ni sentit a parlar del LEAP, el Laboratori Europeu d'Anticipació Política.

el LEAP/Europa 2020 ('Laboratori Europeu d'Anticipació Política') és un think tank que analitza i preveu desenvolupaments econòmics globals des d'una perspectiva europea.

Va ser fundat entre d'altres per Franck Biancheri, el fundador de l'AEGEE (Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe, també anomenada Fòrum d'Estudiants Europeus), que és la xarxa d'estudiants europeus impulsora entre d'altres coses, del programa Erasmus i és, també, el fundador d'un dels pocs partits pan-europeus: els newropeans.

A rel d'un debat al Racó Català sobre la bombolla immobiliària van aparèixer aquestes sigles misterioses, LEAP2020, i em vaig posar a buscar. Encara no m'he fet una idea clara de quin grau de fiabilitat em mereixen aquestes prediccions, però, cal dir que semblen força raonades i, pel que es veu, el temps els està donant la raó. El LEAP acostuma a fer un comunicat públic cada mes des de gener de 2006.

El comunicat de març de 2006 deuria semblar una pel·lícula de ciència ficció llavors, però avui es veu com quelcom terriblement precís.

La web de Europe2020 està en les llengües més parlades de la UE. No està en català, com era de témer. Això m'ha servit per veure que el Traductor on-line de la Generalitat és molt útil, tot i que no se'l pot deixar sol: cal fer alguns retocs, però la versió que produeix és força intel·ligible.

Els comunicats del LEAP2020 són molt interessants ...i molt preocupants.

Vet aquí què en diuen de l'explosió de la bombolla immobiliària als EUA, al Regne Unit i a l'estat espanyol:

Immobles europeus: Espanya i el Regne Unit s'enfonsen en la crisi i Europa oriental està a punt de l'explosió d'una bombolla immobiliària el 2008

- Fragment de GEAB N°20 (17 de desembre, 2007) -

Abans de pronosticar més detalladament l'evolució del mercat immobiliari en aquests tres països europeus, val la pena assenyalar que l'evolució actual de les principals monedes del món té un impacte directe sobre alguns d'aquests mercats. Per exemple, els immobles d'una gran part de l'Europa oriental s'estan finançant amb préstecs bancaris en francs suïssos; mentre que a Israel (1), la fuga del dòlar dels EUA cap a la moneda nacional, el Shekel, caracteritza l'evolució del mercat immobiliari. Paradoxalment, la mateixa raó que empeny els operadors israelians a deixar el dòlar és la que farà explotar la bombolla immobiliària de diversos països d'Europa central i oriental en els pròxims mesos: la pèrdua de confiança en la moneda nord-americana i les seves conseqüències al mercat de divises.

Però abans d'abordar la situació en els nous estats membres de l'UE, és útil per preveure l'evolució dels tres mercats europeus occidentals per als quals el nostre equip havia pronosticat un brusc descens en el 2007, a saber Espanya, el Regne Unit i França.


Espanya

A Espanya, la situació del mercat de béns arrels és simplement desastrosa amb un descens de gairebé el 50% de les cases en construcció en un any i l'estoc de cases no venudes va passar de 16, 4 a 24, 5 mesos en l'àmbit nacional (2). Comparat amb el 2006, el col·lapse és encara més perceptible perquè les projeccions per a les construccions del 2008 són aproximadament 300.000 que, comparades amb més de 900.000 el 2006, és una caiguda del 70%.

Les conseqüències econòmiques d'aquest col·lapse del mercat immobiliari espanyol són desastroses. El sector immobiliari i el de la construcció estan en greu crisi (3). Els mitjans espanyols són plens d'històries d'agents immobiliaris que no embenin gens durant mesos, o empreses constructores o lligades a la construcció immobiliària el treball de la qual es va congelar a causa de la insolvència dels promotors. El 75% de les immobiliàries trencaran en el 2008 (4).

Evolució dels preus dels immobles a Espanya - Font Ministeri Espanyol de l'habitatge

Com ho va preveure el LEAP/E2020, el 2007 ha estat l'any de l'explosió de bombolla immobiliària a Espanya. Per al nostre equip, en el 2008 es produirà la crisi econòmica i financera. Darrere de les seguretats reiterades, del Banc Central Espanyol i dels principals bancs del país, afirmant que aquesta crisi no té gens en comú amb la crisi de la "subprime" dels Estats Units i que les institucions financeres espanyoles són sanes, no hi ha gens diferent de l'habitual discurs tranquil·litzador que precedeix les greus crisis (amb l'agregat d'un context global de crisi del crèdit). Així els bancs espanyols han començat a reduir considerablement els seus crèdits per a immobles (i el consum en general); i estan començant a perdre la confiança dels inversors internacionals com l'il·lustra el recent fracàs del BBVA (segon banc espanyol) en vendre més d'una quarta part d'un programa de 6, 6 milions d'euros als quals és donat suport per préstecs immobiliaris. Amb el segon nivell de deute internacional (immediatament després dels Estats Units, veure GEAB N°17), i dels bancs que han alimentat en aquells mesos la bombolla immobiliària ara per explotar Espanya, segons els nostres investigadors, està a punt d'entrar en una greu crisi soci-econòmica en el 2008.

El col·lapse del mercat immobiliari seguirà i l'economia del país s'està dirigint cap a la recessió amb un fons de crisi bancària nacional reforçat pel context internacional. Aquesta situació serà una prova de foc, a gran escala, per als dirigents de l'Euro zona.



Regne Unit



Evolució dels preus immobiliari d'UK - Font Halifax
Al Regne Unit, la situació és diferent quant als seus components, però idèntics a Espanya quant al sentit dels esdeveniments. El mercat immobiliari britànic efectivament s'ha revertit en el 2007, i l'impacte de la crisi financera mundial sobre la City (acomiadaments, final dels mega-bono...), ara ha escombrat l'últim factor que mantenien sota pressió els mercats de Londres i South-East. De fet la ciutat sí que va anunciar una caiguda del 10% dels preus dels immobles britànics el 2008 (5).

Les dificultats del refinançament de milions de préstecs hipotecaris a taxa variable degut, per un parteix, a les majors taxes (6) i a la restricció del crèdit, per una altra, generen una altra font de debilitament del mercat immobiliari a la Gran Bretanya amb probablement gairebé un terç de prestataris sense poder refinançar (7) (i per tant obligats a vendre o a ser rematats) (8).

Per al nostre equip, l'any 2008, per tant, es mantindrà la caiguda del mercat immobiliari britànic, amb una acceleració cap a la meitat de l'any quan la crisi financera mundial s'intensifiqui, que afectarà encara més fortament la City.



Europa Central i Oriental


Europa oriental: Percentatge de préstecs per a immobles en moneda estrangera - juny 2006/Wall Street Journal
A Europa central i oriental, la situació és diferent perquè són economies en ple desenvolupament havent-se unit a l'UE i preparant-se per unir-se a l'euro en els pròxims 3 a 4 anys. També és una qüestió monetària el que va arrossegar alguns països d'aquesta regió a l'explosió de les bombolles immobiliària en el 2008.

De fet, aquests anys, els bancs hongaresos, romanesos, búlgars i els països bàltics s'han especialitzat en préstecs indexats sobre divises (euros, dòlars americans i francs suïssos) per tractar de limitar l'impacte de les seves superiors taxes d'interès nacional i les seves monedes poc confiables. I a diversos països de la regió, especialment Hungria (9), Romania (10) i Bulgària (11), els préstecs per a immobles indexats sobre el franc suís s'han multiplicat aprofitant les baixes taxes d'interès helvètica (12). Tot això òbviament és sostenible en el cas de l'estabilitat del mercat de divises, especialment entre les principals d'elles (Euro, Dolar i aquí franc suís), i de les taxes d'interès. Però sobre aquests dos punts, el final de l'any 2007 (i les nostres expectatives per al 2008) mostren que aquest no va ser el cas i que no ho serà l'any pròxim. No esmentarem el retorn de la inflació a Europa i als Estats Units. Les taxes d'interès dels estats de les principals monedes del món convergiran en el 2008 (incloent Suïssa). Quant al franc suís recuperarà el seu prestigi (i valor) de moneda de refugi, com sempre en un període de gran incertesa.

El més sorprenent en és que els nous membres (i en última instància darrere del BCE) no han encoratjat als seus bancs a realitzar aquest tipus d'indexació en euros. És de l'euro que depèn el seu futur econòmic i financer; no del franc suís.

Sempre, segons el LEAP/E2020, aquesta situació absurda acaba dolorosament als països implicats. El mercat immobiliari d'una gran part de la regió començarà a caure en el 2008 després del gran ascens dels últims anys. Una altra vegada, com en les altres bombolles immobiliàries del món, la "inventiva" financera i la falta de control dels bancs centrals es combinen per produir la crisi... (13) les més preocupants van tenir una pausa a intervinguts 2007, però la pràctica perillosa en va retornar a caps d'any 2007 (14).

-----------
Notes:

(1) El mercat dels immobles israelians durant dècades es va basar en l'ús de dòlar dels EUA com a moneda de referència. Els estrets llaços entre Israel i els Estats Units, l'estat de moneda mundial de referència del dòlar dels EUA i els grans corrents (humans i financers) entre els dos països justifica aquesta situació fins a 2007. Però a partir d'aquell any s'ha desenvolupament d'un poderós fenomen la sortida del dòlar dels EUA cap a la moneda israeliana per part dels operadors immobiliaris (venda i lloguers). Fortament recolzat pel Banc Central israelià, l'evolució és tal que el nombre de contractes de lloguer en dòlar dels EUA va caure al 85% el gener de 2007 al 68% l'Octubre 2007. I aquests últims mesos la tendència és fins i tot més pronunciada fins al punt que els professionals de béns arrels prediuen ara que tots els contractes es faran en Shekel d'aquí a finals de 2008. Font: Jerusalem Post, 13-12-2007.

(2) Con becs en àrees tals com a Costa del Sol, les accions de venda va passar de 19, 3 a 35 mesos, Font: Invertia, 13/12/2007

(3) Per exemple, la fabricació de maons actualment es va detenir per falta de clients, com es mostra en el cas dels fabricants de Bailen Jaen que representa 30% del mercat espanyol. Font: Cienladrillos, 06/12/2007.

(4) Font : El Nuevo Herald, 15/12/2007

(5) Font: The Independent, 12/09/2007

(6) El Bank of England recentment va baixar les seves taxes d'interes però massa tard: una gran restricció de crèdit originada pel "credit crunch" global va cancel·lar els seus efectes.

(7) Font: International Herald Tribune, 12/11/2007

(8) Font: Telegraph, 12/06/2007

(9) En general, Hongria, junt amb Letònia com descrits per LEAP/E2020 en GEAB N°16, demana sense preocupar-se per les conseqüències, probablement esperant l'euro zona per fer front amb el problema. Font: Rosemanblog, 10/11/2007

(10) Font: Estàndard, 11/21/2007

(11) Font: The Sofia Echo, 06/25/2007

(12) Font: Bonobo Land, 11/05/2007

(13) Com sempre, aquests bancs afirmen que no hi ha motius per preocupar-se. Font: Reuters, 10/17/2007

(14) Font: Hungary Economy Watch, 12/05/2007