Pàgines

dilluns, 6 de febrer del 2017

"Judici" al 9N

Judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9N. La setmana passada l'estat espanyol jugava la carta de la guerra bruta, amb les detencions pel cas 3%; i avui juga la carta de la repressió judicial.

Una gentada s'ha aplegat a donar escalf als tres encausats. La foto que havia de ser humiliant, amb els tres acusats declarant davant al tribunal, en realitat, ha estat un nou acte de reafirmació i de dignitat independentista. Crec que es pot afirmar que avui, a l'estat espanyol, el tret els ha sortit per la culata.

Tanmateix, el missatge oficial dels mitjans d'àmbit estatal ha estat, essencialment, menystenir la mobilització d'avui.

Algú va dir que l'objectiu no declarat dels media al servei de l'estat és crear un estat d'opinió favorable a acceptar i justificar la repressió que es produirà.

Potser sí, qui sap. Però quina repressió? En realitat l'operació precinte no es pot implementar per la força. O és que potser pensen bombardejar Barcelona? I les inhabilitacions, si van al ritme que van, tampoc el permetran controlar el país.

De fet, si Albiol té raó i prop de 7000 persones de les 40.000 que es calcula que estaven avui al Passeig de Sant Joan corresponien a càrrecs públic (ajuntaments, institucions...)  aleshores cal dir que una part molt important del funcionariat de l'administració catalana, entesa en el senti ampli, abastant a la diversitat de les seves institucions, està disposada a mobilitzar-se i actuar en clau independentista.

És una gran notícia: Albiol ho ha dit per menystenir la mobilització d'aquest matí, però una lectura més interessant és que una part important del funcionariat és independentista i està disposada a mobilitzar-se. El funcionariat és el que fa que les institucions es moguin. El funcionariat no és substituïble de forma immediata. Si s'inhabiliten càrrecs, posem pel cas, per exemple, una Presidenta del Parlament, o un Vicepresident d'Economia, o un President de la Generalitat però el funcionariat que està a les seves ordres es mostra disposat a seguir fent cas de la seva autoritat, aleshores el control efectiu del país serà seu. Avui hem vist que, de forma bastant versemblant, estem en aquest pùnt.

Doncs bé,un estat ho és perquè té el control efectiu del país que és la seva jurisdicció. Ara mateix, és més que una sospita que els funcionaris de les institucions catalanes, en general, obeiran a l'autoritat de l'actual direcció política, estigui o no inhabilitada.

Repeteixo, és una gran notícia per l'independentisme, i pèssima per a l'estat espanyol, que avui hauria d'haver pres nota que el seu control efectiu sobre el territori català se li està escolant de les mans per moments.



El següent ingredient és el reconeixement internacional d'aquest control efectiu. Pel que sembla, a l'estranger, amb la notable excepció dels mitjans espanyols, és clar, aquesta percepció s'està fent  més i més important.

La pressió augmentarà. La guerra bruta i la repressió s'incrementaran, podem estar-ne segurs. Les sentirem dir de tots els colors i potser tornarem a veure avions de l'exercit del país del costat fent vols a baiza altura sobre Barcelona, com ja ha passat en algun moment d'efervescència independentista... Amb la intenció d'amenaçar i espantar... Res. Ni cas. Ferms. Resistir és vèncer.

per acabar: gràcies a Mas, Ortega i Rigau pel 9N.

No esteu sols.