Pàgines

diumenge, 27 de desembre del 2015

Empat a 1515! (actualització a les 07:59, 28/12)

Empat a 1515 vots. Increïble. Potser el més greu de tot és això, que és increïble. Amb aquest resultat serà impossible evitar les suspicàcies. Ni Sí, ni No, si no tot el contrari.

D'acord. Assumeixo que el resultat ha estat aquest. Accepto també que si Déu existeix, han de fitxar-lo de guionista del Polònia, perquè, reconeguem-ho, aquest gag ha estat dels bons de veritat.

Podia haver sortit el Sí. Aleshores les esquerres "pures" haurien acusat als cupaires de criptoburgesos i reaccionaris. D'haver-se venut a Mas per un plat de llenties. Ja ho estaven dient.

Podia haver sortit el No. Aleshores els indepes "purs" haurien acusat als cupaires de fer el joc als unionistes i votar el mateix que PPSOEC's. També ho estaven dient.

I llavors la CUP va i vota... i empat. L'únic resultat que els permet dir sí i no a la vegada. La combinació única de vots que permetia que tot seguís igual com estava ahir.

Però avui es visualitza que la divisió interna a la CUP és completa. Compte que amb aquesta divisió Mas no serà President. Suposant que dels 10 diputats cupaires, cinc votessin a favor de Mas, i cinc en contra (que és el que, a dreta llei, es dedueix de la votació d'avui), Mas no és triat, ni en primera ni en segona volta.

Quines opcions hi han? Anna Gabriel deia que aquesta és l'oportunitat per a JxSí de generar una nova proposta. Pasapalabra. "Mas sí, Mas no" era una pregunta massa difícil per a la CUP.

Tampoc m'estranyaria gaire que JxSí acabés generant aquesta nova proposta. El moviment de Junqueras deixant el càrrec d'alcalde de Sant Vicenç dels Horts deu tenir alguna explicació.

Jo crec que hi haurà  acord. Però es tancarà el minut abans, el segon abans que el plaç expiri. I crec que Mas no serà el President. Fins fa no res apostava per Romeva com a candidat alternatiu, però ara crec que serà Junqueras.

De fet, tinc la sensació que entre bastidors s'estan movent molts fils. I l'espectacular, per inversemblant, resultat de l'assemblea d'avui fa pensar que d'aquesta pel·lícula no en sabem ni la meitat.

Ho veig clar: Catalunya serà independent, però pel camí passarà alguna cosa increïble i esotèrica. Ves a saber: la confirmació de la vida extraterrestre; l'emergència de l'Atlàntida; l'aparició d'una Intel·ligència Artificial a Internet que revelarà a la humanitat les veritats últimes sobre la vida, la mort i l'Univers; o el descobriment d'una conspiració illuminatti per dominar el món... I en la que sigui, la independència de Catalunya serà un factor clau.

Que no t'ho creus? Doncs mira, empat a 1515. Jo tampoc m'ho crec.

Sense conyes, què passarà ara? dissabte que ve, 2 gener, votarà el consell polític de la CUP. Una mini assemblea d'aproximadament 70 representants de les  d'organitzacions que s'apleguen a la CUP. A ells els tocarà decidir. 

Doncs bé, no em semblaria gens estrany que fessin alguna cosa que permetés mantenir la incertesa fins el dia 9, que és quan acaba el plaç i es convoquen noves eleccions de forma automàtica. 

La CUP mantindrà la incertesa. Ni CUP ni JxSí no volen noves eleccions, però si s'hi arriba, qui té molt més a perdre és JxSí (o, més ben dit, el sector CDC). 

JxSí té  més a perdre, però el resultat d'avui, en tot cas, tampoc és bo per a la CUP. La "suspicàcia democràtica" que genera l'empat és tan verinosa, o més, com hauria estat un resultat a la búlgara. En fi. Amb esforç, però accepto que això és el que ha passat, tot i ser tan improbable. Realment reflexa la divisió interna a la CUP.

Resultat dur i difícil, doncs, també per a la CUP. Tanmateix, la CUP és municipalista i no tenen pressa (van poc a poc perquè van lluny, com diu l'eslògan). Si la CUP manté la pressió, a JxSí no li en quedarà una altre que, a última hora, presentar un candidat alternatiu, que serà Junqueras. 

O no. A veure què passa demà. Al Parlament està prevista la junta de portantveus. Potser hauran moviments. 

Un company meu de quan treballava a l'Escola Universitària Politècnica de Mataró deia que "Els problemes complexos requereixen solucions complexes". Cal tenir-ho ben present: entre mans tenim un problema molt complex, amb molts factors.

Qui sap, vull creure que avui s'ha avançat cap a una solució satisfactòria, encara que ara no ho sembli. La porta segueix oberta. Encara es pot completar l'equació i perfeccionar la resposta.

En quinze dies, la solució definitiva.

23:41. Actualització. Vincent Partal ha publicat aquest editorial d'urgència i crec que val la pena llegir-la. Encertadament para atenció que que el que s'ha votat finalment a l'Assemblea de la CUP és acceptar la proposta de JxSí i que la fractura entre els cupaires està només en investir, o no, a Mas. És dir, hi ha acord en el què, el com i el quan. 

I ara que algú aturi tot el procés perquè no hi ha acord en el Qui.

Això no està, ni molt menys, decidit, però amb el resultat d'avui que no s'arribés finalment a un acord seria molt difícil d'explicar.

Paciència. En quinze dies, la solució definitiva.

07:59 (de 28/12), Actualització 2 (i prou!). He d'escriure aquesta actualització o rebento. Potser m'obsessiona massa la política (i les mates), o potser ahir vaig sopar massa, però aquesta nit no he dormit gaire i he rumiat sobre el sorprenent resultat d'empat a 1515. I si resulta que no és un resultat tan sorprenent? ahir vaig dir massa alegrement en aquest mateix post que aquest resultat era molt improbable però, en realitat: si essencialment hi ha un empat, quina és la probabilitat que, efectivament es produeixi un empat? Alta, lògicament.

La clau és que cal fer una anàlisi de probabilitats condicionades. La majoria de càlculs que diuen que la probabilitat era menyspreable parteixen de suposicions equivocades: que totes les combinacions de Sí-No eren igual de probables; o que el vot de cada assembleari particular anava al 50% (moneda a l'aire a l'hora de votar!). 

Però el model matemàtic de l'assemblea d'ahir, no era tan simple. En realitat, a la darrera votació l'assemblea estava pràcticament al 50% a favor i en contra (diguem que cinc amunt o avall de  1515 per a cada opció, com ja s'havia dit dies abans); i el vot "individual" de cada assembleari ja estava, per dir alguna cosa, en un 99% a favor (o en contra) amb un 1% de probabilitat de canvi en el sentit de vot per error, per repensar-s'ho o pel que fos, però és que, a més, no es pot dir que els vots dels assemblearis fossin independents entre ells.

Amb un plantejament com l'anterior, qui s'anima a calcular la probabilitat de l'empat? (em reservo fer un post sobre "el cas de l'assemblea" al meu bloc de tecnologia).