Pàgines

divendres, 4 de desembre del 2009

Atur i "economia sostenible"

El passat dimecres es va conèixer la "Llei de l'economia sostenible", que incloïa el punt sobre la retirada de l'accés a Internet per protegir els "drets d'autor". La reacció de la Xarxa va ser automàtica i ahir mateix el ZP deia que "ningú anava a tallar res". No està mal, però serà un enze qui se'l cregui al flautista de Hamelin. O és que encara no ha dit prou mentides?

El dimecres mateix, però, també es publicava una altre notícia: les dades d'atur del mes de novembre. Més de 28.000 nous aturats al conjunt del país, del Vilaweb: "El nombre d'aturats al país ha tornat a augmentar considerablement el mes passat: se'n van registrar 28.393 més que no el mes d'octubre. A les Illes Balears és on hi ha hagut un increment més alt, del 10,12%: al Servei d'Ocupació de les Illes Balears hi ha ara registrats 89.952 aturats. A Catalunya, on hi ha actualment més de mig milió d'aturats, l'increment ha estat del 2,17% i al País Valencià, on ja hi ha 470.000 aturats, de l'1,17%."

Al conjunt de l'estat l'increment ha estat en més de 60.000 aturats. Actualment la xifra d'aturats (aturats segons el criteri de l'INEM que no compta als aturats fent cursos de formació, als aturats que ja han abandonat la recerca de feina; treballadors en ERO...) s'acosta als 3.900.000. Quin és l'atur real? L'usuari geekest_cat del Racó Català elabora estimacions de l'atur segons diversos criteris estadístics fent servir dades d'estudis oficials.

"Llei d'economia sostenible" per una banda, 3.900.000 aturats per l'altra. Serà una burla?

"Llei d'economia sostenible" com si l'estructura de l'economia pogués canviar-se amb una llei. El mateix dimecres, el catedràtic Santiago Niño Becerra va ser entrevistat pel Cuní i explicava la seva opinió sobre les mesures del govern i l '"economia sostenible"



Mentrestant, qui dia passa any empeny.

Per acabar. L'Alzheimer se l'ha endut. Cal dir adéu a un dels homes importants de la lluita antifranquista i de la transició. Amb respecte i amb admiració: Jordi Solé-Tura, descansi en pau.