Pàgines

dimarts, 4 de juliol del 2017

Votarem com sempre per a que tot canviï

Avui ha estat un dia de màxima intensitat.

Aquest matí s'ha fet la presentació al Parlament de la Llei del Referèndum.

Vet aquí el vídeo de l'acte :




La web garanties.cat s'ha posat en marxa al mateix temps que al Teatre Nacional de Catalunya es realitzava l'acte « Garanties per a la democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant »

L'acte al TNC s'ha pogut seguir per TVC dins del programa "Divendres" que s'ha dedicat en exclusiva a l'acte. Només he pogut trobar l'enllaç al programa complet. Suposo que TVC posarà l'acte en un enllaç separat. En tot cas, al vídeo següent, l'acte del TNC comença a 1h 21min, aproximadament, i que arriba fins a la marca de 2h 23min, també aproximadament.



Un darrer vídeo. El vídeo amb que s'ha encetat l'acte al TNC i que ens saluda en accedir a la pàgina garanties.cat :



El vídeo ens diu que l'u d'octubre votarem, com sempre. Com sempre. Però mai més res ja no serà igual.

A la web de garanties.cat ja es pot trobar el text amb el projecte de llei de referèndum d'autodeterminació. El text és disponible per a tothom. Vet aquí l'enllaç :  https://garanties.cat/wp-content/uploads/2017/07/Llei-del-Referendum.pdf

Us encoratjo a visitar la web. Jo en destacaria...

les 10 preguntes més freqüents :

1 - Quina serà la base legal del Referèndum?

La Llei del Referèndum que aprovarà el Parlament de Catalunya i que pots consultar íntegra al portal www.garanties.cat

2 - Quin serà el paper dels funcionaris?

El paper dels funcionaris serà el mateix que ha estat vigent durant els darrers 30 anys. La llei electoral no preveu la utilització de treballadors públics en l’organització de les jornades electorals. Hi ha ajuntaments que per defecte designen funcionaris com a coordinadors electorals, però n’hi ha que no els han designat mai perquè la llei no en fa referència. El que són imprescindibles són els Representants de l’Administració o agents electorals que sempre han estat triats des d’una bossa de treballadors públics voluntaris.

3 - Hi haurà cens?

El Govern de la Generalitat té totes les dades de la població de Catalunya i d’acord amb això s’elabora el cens. Són cridats a votar les persones que tenen dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya i que estiguin inscrites en el cens.

4 - Hi haurà una sindicatura electoral?

Sí. Serà l’organisme independent i imparcial per garantir la transparència i l’objectivitat del procés electoral i validar-lo. Estarà formada per juristes i politòlegs de prestigi.

5 - Quin serà el paper del Govern de la Generalitat?

El Govern convocarà el referèndum, n’assumirà tota la part logística i garantirà que la jornada electoral es desenvolupi en plena normalitat democràtica, tal com ha fet en els últims 30 anys. Garantirà el cens, l’obertura dels locals electorals i la recollida dels resultats.

6 - Hi haurà urnes i butlletes de votació?

Per votar l’1 d’octubre hi haurà urnes com en tots els processos electorals i butlletes de votació amb el ‘Sí’ i el ‘No’ per respondre la pregunta del referèndum. El govern, després d’haver declarat desert per qüestions tècniques la primera compra d’urnes, està iniciant un procés de compra directa de les mateixes i garanteix que el dia 1 d’octubre hi haurà tot el necessari per votar. També les urnes, és clar.

7 - Quins seran els punts de votació?

Els mateixos que s’utilitzen habitualment. Si hi ha algun canvi, es comunicarà a cada elector.

8 - Hi haurà observadors internacionals?

Una missió internacional farà el seguiment de tot el procés de convocatòria del Referèndum per garantir la màxima qualitat democràtica. La missió estarà integrada per experts en diferents àmbits, des de juristes fins a observadors del seguiment periodístic. Durant la jornada de l’1 d’octubre també hi haurà observadors internacionals que faran un seguiment del desenvolupament del dia del Referèndum.

9 - Com es farà el vot exterior?

Els ciutadans que viuen a l’estranger podran votar, com a totes les eleccions, sempre que formin part del Censo de Españoles Residentes Ausentes, i estiguin inscrits al registre que el Departament d’Exteriors té habilitat per relacionar-se amb els catalans que viuen arreu del món.

El vot es farà efectiu mitjançant correu que s’adreçarà a les 11 oficines que té el Departament d’Exteriors.

10 - Qui tindrà dret a vot?

Tots els ciutadans que habitualment poden votar a les eleccions al Parlament de Catalunya.

L'u d'octubre votarem. Votarem com sempre, però ja res serà com sempre. És la revolució que estàvem esperant. Mai més res ja no serà igual.

Votarem com sempre... per a que tot canviï.

Ho deia Lluís Llach en la presentació de l'acte : Visca la democràcia! i Visca Catalunya!