Té delicte que l'ajuntament d'Ascó hagi aprovat presentar la candidatura per acollir el cementiri nuclear.
Suposo que el càlcul de l'ajuntament és que acollint el cementiri nuclear es rep una compensació milionària, cada any, durant els propers 60 anys que és el temps que es preveu que estarà en funcionament el cementiri. Avui que les centrals nuclears estan en entredit i que ja es veu el final del seu temps de servei, aquesta serà la forma de seguir xuclant de la mamella atòmica durant unes dècades més. Aquests diners són el gran argument per a presentar la candidatura.
No hi fa res que tothom al Principat s'hi hagi oposat (excepte el PP!). Només queda esperar que la oposició de la Generalitat sigui suficient per aturar l'arribada del cementiri. Ja veurem.
Esta clar que els residus nuclears hauran d'emmagatzemar-se a alguna banda. Millor, però, si és ben lluny de casa.
Hi han residus perquè hi ha energia nuclear. L'energia d'origen nuclear és una bona part de la que es consumeix al Principat. Això vol dir que avui, a Catalunya, hi ha dependència de les nuclears. Ara bé, això no té perquè ser així. De fet, podria canviar fàcilment.
El problema, és clar, és que no hi han molts interessos en deixar les coses com estan.
L'energia nuclear fa servir un combustible, l'urani, que de seguir amb el ritme actual de consum, o podria esgotar-se a mitjans d'aquest segle.. No és doncs una "solució definitiva" al problema de l'energia. L'energia nuclear és perillosa com s'ha vist en la successió d'accidents i d'aturades que va patir Vadellós el 2009. L'energia nuclear genera uns residus contaminants que demanen infraestructures cares i que hauran d'estar vigilades durant dècades.
Però,a més, l'energia nuclear és el cas paradigmàtic de monopoli energètic: una central nuclear genera megawats-hora d'energia. També és un productor centralitzat d'energia que demana una infraestructura de comunicacions per a servir-lo i una xarxa de distribució fins als consumidors que han de pagar pel consum, per la infraestructura i per la xarxa. Energia, xarxa i comunicacions són monopolis privats de fet.
Els interessos d'aquests monopolis privats estan molt ben protegits per uns polítics que estan concedint moratòries a les empreses privades que posseeixen les nuclears, les autopistes, les xarxes de comunicació i transport de tota mena. En canvi, els polítics no estimulen i posen traves a models alternatius com la generació distribuïda d'energia, o la xarxa intel·ligent de distribució d'energia.
Imaginem que a cada terrat practicable e Barcelona hom instal·la una certa quantitat de plaques fotovoltàiques, o mini aerogeneradors, Aquests petits generadors són propietat de la comunitat de veïns de l'edifici funcionant per exemple, com a cooperativa. Per la seva banda, la xarxa de transport d'energia és intel·ligent i és capaç de canalitzar energia allà on es necessita.
Segur que els petits generadors no són suficients per abastir a tota la ciutat de Barcelona, però ningú demana que això sigui així. A més, al davant de Montjuïc, s'ha instal·lat al mar un camp d'aerogeneradors de major potència, i a la ciutat arriba també energia produïda arreu del territori mitjançant el mix de renovables: eòlica, fotovoltàica, hidroelèctrica, biomassa... Energia generada seguint el mateix esquema que el proposat per Barcelona i, ningú diu que no, també amb algun gran productor d'energia, però no necessàriament, com ara, un monopoli de facto.
La democratització en la producció d'energia és possible, ara bé, això implica l'alliberament del mercat captiu de les energètiques que som tots. Oi que això no ho volen les energetiques? no, és calr. Es polítics, i això és el pitjor, els estan fent el joc defensant els interessos dels monopolis en contra dels ciutadans. Caldrà plantejar-se seriosament tirar pel dret i, arribat el moment, desendollar-se de la xarxa. Llavors encara et vindran a buscar per delinqüent i no fer servir "la seva" energia.
Cada dia arriba del sol prou energia com tota la que es consumeix a la terra en un any. Els monopolis ens estan fent pagar per una energia que ens arriba del sol gratis. S'han posat com intermediaris entre l'estrella i nosaltres i han interposat infraestructures cares i contaminants que, a més, ens obliguen a pagar a preu d'or. No és això una presa de pel? com és que no ens revoltem? com pot ser que, de fet, ens estiguin fent pagar l'energia del sol?
Interessos i més interessos. Per això un alcalde i uns regidors voten per posar un cementiri nuclear a Ascó. És més fàcil això que no canviar de model. Els milions de la compensació econòmica són suficients per fer callar les veus crítiques. No és nou. Les compensacions econòmiques pel vessament del Prestige van ser tan altes que el PP va tornar a guanyar amb majories absolutes a pobles en que a les platges encara hi havia petroli. Ara que el mercat immobiliari i les llicències d'obres ja no alimenten els pressupostos municipals, aquesta és una forma tan bona com una altre per superar l'ofec econòmic, oi?
També ho seria prostituir-se.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada