Pàgines

diumenge, 17 de desembre del 2006

50, toros, 80.

És molt tard, com de costum, o sigui que anem per feina:
Primera: l'estat donarà una paga extra als pensionistes per tal de compensar la pujada de l'IPC. Seria una bona notícia si no fos que la paga extra serà de 50€. És un insult. Segur que millor això que no res i que més d'un pensionista se'n pot, inclús, alegrar. Però ni que sigui veritat. Les pensions mínimes haurien de ser suficients per viure.
Les pensions mínimes es poden consultar a la pàgina web de la seguretat social. N'hi ha prou amb aquests mínims? sí, si no tens res a pagar, si t'has fet una raconet, si tens algun negociet muntat que et dóna algun caler, si estàs sa, si no gastes res en lleure, si vas d'oferta al Lidl, si la família t'ajuda... Encara queda camp per correr per a parlar d'un autèntic estat del benestar... encara queda camp per correr, però també hi ha camp per recular. Més ens valdrà no badar.
Cal rebel·lar-se contra aquest fatalisme que es va inculcant poc a poc que ens va dient que això dels sistemes de seguretat social s'acaba, que més val que ens busquem seguretat, sanitat i pensions provades perquè el sistema de protecció social pública no es pot aguantar i caldrà desballestar-lo. No es pot permetre que aquesta mentida cali.
I defensar l'estat del benestar no vol dir defensar l'estat. Més aviat té a veure, un cop més, amb dretes i esquerres: Independència ha de ser sinònim d'Estat Català del Benestar. Si un dels objectius principals no és proporcionar sanitat, educació i seguretat social catalana, pública i de qualitat, aleshores el projecte queda coix.
Segona: La plaça de toros de la Monumental tancarà. Me n'alegro. A Barcelona hi havia afició pels toros. Per això hi havien dues places (l'única ciutat de l'estat espanyol!). Però la societat canvia. Creix. Madura. Avui els aficionats als toros de Barcelona es deuen poder comptar amb les mans i la plaça tanca. El Portabella hi vol posar Els Encants. Hi quedarien bé allà. Però m'hi jugo un pèsol que abans que no ens pensem hi posaran un centre comercial com a "las Arenas", conservant les façanes i els detalls de l'arquitectura però buidant-ho per dins.
I tercera: velocitat màxima de 80Km/h per a reduir la contaminació. Els del RACC diuen que la contaminació la produeix la congestió, no la velocitat. Crec que tenen raó. El que caldria seria multiplicar el número d'illes de vianants i restringir la circulació només a vehicles públics, i millorar el transport públic urbà i interurbà. I ja posats, limitar la potència i velocitat dels cotxes. Si la velocitat màxima en autopista és de 120Km/h, tots els cotxes haurien de tenir un limitador a aquesta velocitat incorporat. I no entenc perquè per dur als nens a l'escola cal fer-ho amb quatre per quatre. I ja no és només per la contaminació és que potser que comencessim a anar estalviant energia, no?




1 comentari:

Anònim ha dit...

Amèn.
Què tanquin la Monumental es un avenç. Que limitin els vehicles a 120 es una coherència.

(Des de l'agnosticisme més pur)