Pàgines

dijous, 29 de maig del 2014

Can Vies. Nit quatre.



Des de fa una estona se sent l'helicòpter de la policia. Suposo que això no presagia res de bo per aquesta nit.

M'ho temo. Aquesta tarda he tornat per la carretera i eren evidents els rastres de la batalla d'ahir: oficines bancàries i immobiliàries amb els aparadors trencats, i el quitrà de diferents punts de la carretera fos i el pis fet malbé, als llocs on es van cremar els contenidors per fer barricades.

Personalment, tot això em crea desassossec. Estic segur que qualsevol veí del barri minimament informat sobre els moviments socials de Sants no hauria tingut cap dubte en afirmar que el desallotjament de Can Vies per la força provocaria una reacció contundent.

Llavors em demano, si això ho podia intuir un veí del barri, com és que no ho ha previst l'ajuntament, o la conselleria d'interior. Tan mal informats estan?

La sensació és que no ho estan gaire d'informats.

Per exemple: com pot ser que ahir, al Parlament, li estiguessin demanant a la CUP què hi pensava fer. Com si la CUP hi tingués res a veure. Mare de Déu. Si es pot atribuir alguna ideologia a Can Vies és més aviat la llibertària, Can Vies no té res a veure amb la CUP més enllà de la coincidència al carrer en lluites diverses. Fa l'efecte, doncs, que la miopia institucional és incapaç de distingir els diferents grups dels moviments socials. Per ells tot són "perroflautas". Doncs mira, resulta que n'hi han de diferents tipus. Això ho sabien?

Més miopia: l'Ajuntament diu que han ofert espais, a Can Batlló, als grups de Can Vies. I l'Ajuntament posa com a condició la co-gestió. No entenen res. Els grups de Can Vies precisament hi eren allà, entre d'altres coses, per no haver de sotmetre's a  gestions o co-gestions de cap administració. Estem parlant de grups de tendència llibertària. I la solució de l'ajuntament és la co-gestió. No entenen res.

Li han demanat al David Fernández que faci de mitjancer. El diputat de la CUP, que havia estat redactor de La Directa quan aquesta es feia a Can Vies, els ho ha dit clarament: això no depèn d'ell, depèn del que decideixin els col·lectius de Can Vies, que seran els que triaran els seus interlocutors si és que s'avenen a negociar.

Perquè el problema és que la desconfiança de Can Vies cap a les administracions és total. No pot ser d'una altre forma. Els han mig enderrocat el CSA. Han estat agredits. La resposta a aquesta agressió ha estat la força perquè sobre ells s'ha exercit la força. I no aturaran aquesta força perquè les lliçons que tenen apreses és que si no hi ha força, no hi ha negociació.

Tal com ho veig, el pols es mantindrà si Can Vies, o el que en queda, no es respectat.

Crec que el Centre Social de Sants l'encerta: cal aturar l'enderroc i permetre el retorn a Can Vies. La CUP també ha fet seva la proposta.

O això, o tindrem garantit un conflicte lleig on no n'hi havia.

La meva opinió és que algú l'ha cagat molt. Per desconeixement, espero; no vull pensar que per incompetència; o pitjor encara, per malícia o per conspiració (qui pot treure profit d'aquest merder?).

Sigui com sigui, ara calen solucions. Perquè tots perdem amb el que està passant a Can Vies.

L'helicòpter torna a volar sobre Sants. Aquesta nit en fa quatre.

Actualització: A la web de Can Vies hi podem trobar aquest comunicat, amb les exigències que l’Assemblea del Barri de Sants (ABS) per a la resolució del conflicte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada