Pàgines

divendres, 6 de maig del 2011

Bildu és legal

Doncs mira, em vaig equivocar. Jo pensava que el constitucional es carregaria les llistes de Bildu i resulta que no. Per què?

Descarto, d'entrada, que ho hagi estat per una sobtat convenciment de que es tractava del democràticament correcte. No ha estat així. El constitucional ha votat seguint els criteris marcats per PP i PSOE. Els del PP, en contra de la legalització, i els del PSOE a favor.

Perquè els PSOE pot estar interessat en legalitzar Bildu? Jo opino que com a moneda de canvi. És dir, en altres circumstàncies, el PSOE hauria preferit votar en contra de legalitzar Bildu fent un munt d'escarafalls i excitant l'espanyolisme de les seves bases i picant l'ullet a les del PP. Però avui, les circumstàncies demanen sacrificis.

El sacrifici és, evidentment, votar a favor de legalitzar Bildu. Aquesta legalització de Bildu no és bona pel PSOE: la seva ala més espanyolista estarà indignada i, a més, es garanteix que el PNB recuperarà el govern d'Euskadi quan Patxi López deixi el càrrec. Bildu és un gra al cul del PSOE. Per què el PSOE, malgrat tot, prefereix suportar aquesta molèstia? Doncs, evidentment, per garantir un aliat per aprovar els pressupostos de l'any que ve: el PNB. El PSOE "retorna" al PNB el govern d'Euskadi a canvi de que aquest li voti els pressupostos i així el PSOE pugui seguir manant un any més.

Per què el PNB? perquè CiU està descartada. El govern d'Espanya, el PSOE, no pensa pagar res del que te pendent amb la Generalitat; No farà cap pacte fiscal; i és més que probable que provoqui més retallades. CiU en cap cas, doncs, podrà aprovar uns pressupostos que seran terriblement lesius per la Generalitat. Per molt que el Duran se'n mori de ganes. La decepció que es ja veu venir del "Pacte fiscal" només en serà la cirereta.

L'explicació de la legalització de Bildu és, doncs, al meu entendre, el pagament al PNB del suport als pressupostos de l'any que ve, àdhuc potser també del suport a noves retallades aquest mateix any. Aquest suport li surt gratis al PNB: ningú no posa en qüestió el concert basc i, coses del concert, la situació financera del govern d'Euskadi no te res a veure amb la de la Generalitat.

En resum, aritmètica per aprovar pressupostos. Molt prosaic. la legalització de Bildu, però, donarà aire a l'independentisme basc que patia una repressió i censura brutals. Preguem perquè ETA no ho espatlli un altre cop amb un atemptat. Jo crec que aquesta vegada és la definitiva. Tant de bo que Bildu obri el camí a la revolta i a la insubmissió pacífica. El camí a la independència d'Euskadi. Felicitats i sort, amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada