Pàgines

dimarts, 16 de juny del 2009

igualtat, cultura i habitatge

El congres de diputats de Madrid ha aprovat amb els vots de ERC, PP, ICV, CiU, PNB, CC i Na-Bai una proposta d'ERC que demana al govern a que estalvii i suprimeixi tres ministeris que tenen les competències transferides a les comunitats autònomes.

En concret, el ministeri de la "miembra" Aido, igualtat; el de la infiltrada de la SGAE, cultura; i el d'habitatge (que ni tan sols se com es diu la ministra, que es veu que és ministra i no ministre) .

Amb la proposta es posa de manifest, i és reconeix per la majoria del congrés, que a l'estat sobren ministeris: si les competències estan transferides a les Comunitats Autònomes (CA), perquè cal duplicar funcionaris?

I és que alguns cops no només estan duplicats. És que estan triplicats: educació i sanitat transferides a les CA, i responsabilitat molts cops dels ajuntaments. Perquè calen tres nivells de funcionaris? Amb els ajuntaments n'hi hauria d'haver prou. N'hi hauria prou amb una conselleria d'administracions públiques a les CA respectives coordinant entre ajuntaments. I amb un ministeri d'administracions territorials per a la coordinació entre CA. Per exemple.

Perquè cal un ministeri d'interior? és que no tenim Mossos? És que no se'n podrien encarregar les comunitats?

O un ministeri de Medi Ambient? que no està transferit tampoc?

Quins ministeris tindrien sentit? ben pocs, la veritat: exteriors i defensa. I potser un ministeri d'economia però plantejat d'una forma ben diferent al model actual: en comptes de recaptar i repartir, serien les CA les que recaptarien i les que pagarien la quota pels "serveis" rebuts de l'estat.

Això té un nom, és clar: se'n diu model confederal. No és la independència, que és el que jo defenso, però Déu n'hi do la millora que seria. Un model força més eficient i força més proper als ciutadans que no pas el model actual de CA, falsament "descentralitzat", de l'estat.

Que li demanin a Suïssa, també coneguda com a Confederació Helvètica, com els va. Oi que seria bonic ser com Suïssa? D'acord que el Pirineus són una mica més baixets que els Alps, però també fan patxoca!

Tanmateix, qui nomena els ministres, membres i "miembras" del "gobierno", és el ZP. I dubto que el ZP vulgui deixar a la Bibiana i les seves amigues a l'atur. En tot cas, amb la proposta es recorda a tots aquests que s'omplen la boca amb la "duplicitat absurda que representen les comunitats autònomes" i amb la "recuperació de competències", que sempre hi han dues opcions a l'hora d'eliminar duplicitats.

Suposo també que ara s'hauran desfermat totes les alarmes a Madrit: "Eliminar ministeris per estalviar?!?!" i amb els milers i milers de funcionaris, què?!?!"

Una de les conseqüències de la crisi serà que servirà per posar de manifest el que és inútil i representa un cost innecessari. I sí: sobren funcionaris. I també: només que la meitat dels funcionaris anessin a l'atur, hi hauria un milió i mig més d'aturats, amb el que això suposa de cost addicional per a la Seguretat Social. Una equació de resolució difícil.

Aquest són temps interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada