Pàgines

divendres, 24 de juny del 2016

Fog in Channel; Continent Cut Off

Fent ús de la seva sobirania nacional els britànics, amb una majoria petita però suficient, han decidit que volen deixar la UE.

No per inesperat deixa de ser legítim. I resulta patètic veure com els primers en reaccionar han estat els polítics ... espanyols! per dir que això dels referèndums està molt malament.

El problema dels polítics madrilenys és que no han aprovat primer de democràcia. Repassin: vostès no són els que manen, vostès ens representen. Qui mana és el poble, o aquesta és la idea; Els referèndums i les consultes no "les carrega el diable". Serveixen per copsar la voluntat del poble quan és poc clar quin és el seu sentit, i que surti el que surti. Encara que als polítics no els agradi. Perquè, com he dit abans, vostès no manen, vostès ens representen.

Però, és clar, quan de democràcia només has llegit el títol del llibre, però no te l'has estudiat, resulta que dius coses com que "no m'agraden els referèndums", o que "no cal traslladar als votants problemes complexos que han de ser resolts per la política", com si la política només la poguessin fer els polítics "professionals". Més aviat diria "interessats". Molt poca qualitat democràtica és el que hi ha.

Ara veurem vàries coses: primer de tot, que el Regne Unit no flota per l'espai sideral aïllat de tot i de tothom. Al contrari, avui a Londres i Brussel·les ja hi ha qui malda per trobar la millor forma i la menys costosa per a que no es produeixi cap daltabaix, i persones, capitals, mercaderies i serveis continuïn creuant el canal sense dificultats. Exactament com passarà amb Catalunya i Escòcia quan arribi el moment.

Ja hem vist, a poques hores de conèixer el brèxit, al ministre Margallo oferint la doble nacionalitat als gibraltarencs per garantir tots els seus drets, i els drets dels ciutadans del Campo de Gibraltar, que treballen al penyal. És Espanya la que ofereix la doble nacionalitat als gibraltarencs! i amb Catalunya, amb una potència econòmica infinitament superior a la de Gibraltar, que representa el 25% del PIB espanyol, l'aïllaran? au, va! Amb la Independència de Catalunya, seran els espanyols els que demanaran la doble nacionalitat catalana! Espanya serà la primera interessada en que Catalunya sigui el seu soci preferent a la UE, i que no passi ni mig segon fora!

Una altre cosa és si realment aquesta UE paga la pena. El brèxit, pel que es veu en una primera anàlisi, és el resultat del vot de càstig a polítiques austericides. Ha estat el resultat del vot de càstig dels treballadors britànics que han vist com els seus salaris baixen, l'atur puja i, sí, cert, la immigració creix. La UE que havia de servir per fer d'aquest un món de vi i roses ha estat percebuda, en canvi, com un camp d'espines.

Polítiques austericides que són, primer de tot, responsabilitat de labours i tories. Polítiques dictades a la UE, però implementades pels distints governs britànics. I el poble britànic ha protestat. Així no. Austeritat no. Aquesta UE, no. I sí, a aquest discurs també s'hi ha afegit un discurs nacionalista i xenòfob, però faríem bé de no confondre la part pel tot.

Brèxit, doncs. Queda per veure com s'implementa, però avui la UE s'ha despertat amb una cossa als pebrots. I perdonin que sigui tan gràfic. El cas és que s'ho mereixia. No es pot tractar a la gent com una merda. I perdó de nou.

Al menys, però, com a cosa bona, hem vist que la democràcia, quan te la creus, funciona. Que no hi ha res immutable, començant per la "sagrada unidad de la patria" o la "unidad de destino", ja sigui hispà o europeu. Que votant es poden canviar fronteres, i no a bufetades, que era la forma tradicional. Que els ciutadans ens podem empoderar i provocar canvis, fins i tot en contra dels grans poders fàctics, tot i que aquests mai perden del tot. Estic segur que a la City hi ha més d'un que ara mateix s'està fregant les mans.

Ahir ho deia, triïn el que triïn, estarà bé. Bye, bye, United Kingdom! ens heu donat una lliçó, i un bon avís. Ara que el continent ha quedat aïllat ("Fog in Channel; Continent Cut Off"), a veure si el que queda de la UE té prou intel·ligència per aprofitar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada