Pàgines

dimecres, 13 de maig del 2015

Llibre llegit: "Tot un país per decidir. El llibre dels colors per la República Catalana Independent"

Una tasca que m'havia auto-imposat de cara a poder votar amb fonament aquest proper diumenge 24 era la de llegir el llibre (o llibret, o opuscle) "Tot un país per decidir. El llibre dels colors per la República Catalana independent." editat per les "Esquerres per la Independència". Nom que aglutina partits, sindicats, i associacions de l'esquerra independentista. Traduït: gent de CUP, ERC, Procés Constituent... i també de la Intersindical-CSC, o CONC (CCOO, per entendre'ns)... No hi són tots els moviments i grups independentistes d'esquerres, sens dubte, però els que hi són donen una bona idea de la pluralitat d'aquest espai.

Es tracta d'un llibre que proposa les línies mestres d'un model de país. Un país amb matriu d'esquerres, de la pluralitat de l'esquerra. El llibre pretén aportar un posicionament de cara al procés constituent que és a punt d'encetar-se.

Cada capítol està dedicat a fer una proposta sobre un aspecte de la nova República: marc laboral, gènere, educació, sanitat, justícia, medi ambient, energia, pagesia i ramaderia, banca, economia, indústria, municipalisme, cooperació internacional... Cada capítol és escrit per un autor, diguem-ne, especialitzat.

Això fa que el text resulti més aviat un recull d'assajos i, per mi, això el torna irregular: hi han capítols més interessants i amb més suc que no pas d'altres. En alguns el to es didàctic, en d'altres reivindicatiu.  El respecte a la pluralitat dels autors fa que es pugui trobar alguna proposta que es contradiu amb alguna altre. En fi. Si més no, però, a tot el llibre es percep una forta preocupació mediambiental. Finalment, l'esquerra sembla haver assumit el repte climàtic en tota la seva importància crítica i vital. És bo que el nou país incorpori aquesta pulsió a la seva matriu.

En el meu cas, aquest llibre em dona una base per triar a qui votaré. El meu vot anirà cap a aquells partits que d'alguna forma incorporin les idees que s'hi recullen en els seus programes. Ja sigui per triar alcalde el proper 24M, o per determinar la matriu de la nova República.

Com deia ahir, esquerra independentista: El 24M perquè per a fer la ciutat d'esquerres que vull, em cal un estat català. El 27S, perquè el model d'estat català que jo vull ha de construir-se de baix a dalt, des de l'esquerra.

Encetem el debat. L'esquerra independentista fa aquesta proposta. 

Volem la independència:

  1.  … per garantir feina, salaris, prestacions i pensions dignes per a totes i tots
  2. … per una democràcia plena i lliure de corrupció
  3. … per aturar els desnonaments i garantir un habitatge digne per a tothom
  4. … per garantir el dret de totes les persones a decidir sobre el seu propi cos
  5. … pel repartiment dels treballs i la riquesa
  6. … per una banca pública i amb control social
  7. … per rescatar les persones i deixar de pagar el deute il·legítim
  8. … per una salut i sanitat públiques d’accés universal
  9. … per un sistema judicial proper, imparcial, gratuït i eficient
  10. … per garantir els drets de ciutadania a tots els que viuen a Catalunya
  11. … per la sobirania energètica, el control dels recursos naturals i una economia ecològica.
  12. … per una economia productiva i solidària al servei de les persones
  13. … per una educació pública, integradora i de qualitat
  14. … per un serveis públics universals
  15. … per un territoris cohesionat amb les infraestructures integrades i equilibrades
  16. … per una participació veïnal que influeixi directament en les polítiques públiques municipals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada