Pàgines

divendres, 8 d’agost del 2014

Emergència sanitària pel virus de l'Èbola

Sembla que això de l'Èbola va de debò: L'OMS declara una emergència sanitària d'abast mundial per l'expansió del virus d'Ebola.

O potser, no tant. No ho se. Un es malfia d'aquestes alertes sanitàries mundials després d'alertes per situacions anteriors, com la de la grip "A". L'OMS és com el pastor del conte, que de tant amenaçar en fals amb el llop, quan aquest va venir de veritat ningú no el va fer cas.

Em demano vàries coses: és tan perillós el virus de l'Èbola com per a decretar una alerta mundial sanitària? quines implicacions té una alerta d'aquest tipus?

És més perillós el virus de l'èbola que -i vostès em perdonaran la demagògia, que segur que soc molt demagògic- l'exercit israelià que està massacrant palestins? quants morts porten els uns (el Tsahal) i els altres (els virus d'Èbola). He llegit a aquesta web que, des que es coneix l'existència del virus (1976), l'èbola ha matat unes 2.500 persones. El Tsahal és, sense discussió, molt més perillós. Resulta, però, que la grip comuna és molt més perillosa que el Tsahal, que ja és dir.

Però, en canvi, es fa una alerta mundial per l'Èbola.

Aleshores, per la massacre a Palestina quina mena d'alerta sanitària caldria fer? O és que com que els afectats d'aquesta epidèmia només són els palestins, no aplica l'alerta mundial? Però almenys sí que aplicaria algun tipus d'alerta o de solidaritat internacional, no?

També m'ha cridat l'atenció és el cas del missioner i la monja espanyols que han repatriat. No era possible tractar-los a Monròvia (Libèria)?

Que se m'entengui, espero que es curin. Però em sorprèn. Si realment aquesta malaltia és tan greu i és un perill tan gran, no seria millor combatre-la allà on es presenti? Exactament què es guanya repatriant aquests malalts? Millors tractaments? No sembla gaire solidari amb els malalts que es queden a Monròvia, oi?

Mireu, vaig a pensar malament. Digueu-me conspiranòic. A mi em sembla que poder estudiar el virus de l'Èbola en directe és una oportunitat única. Per a qui? doncs per a indústries vàries. Per exemple, de forma evident: la farmacèutica. Però no només. També la militar: per les seves característiques l'Ébola pot ser emprat com arma biològica. Cinisme: les armes biològiques estan prohibides per tractats internacionals. De fet només estan prohibides pels estats que no tenen prou poder com per a no fer-ne cas de les prohibicions.

O sigui que ves tu a saber quins interessos ocults hi han en aquesta repatriació tan sorprenent. Tant de bo que els afectats es curin, i tant de bo que si hi ha alguna investigació associada sigui per combatre aquesta malaltia.

Només recordar que, d'"emergències sanitàries", n'hi han algunes de més prioritàries. Per exemple, a Palestina, o a Ucraïna.

Segur que la prevenció és el més important per combatre les emergències sanitàries.

Hauríem d'estar, doncs, més previnguts del que estem contra un sistema que fa del recursos naturals i energètics, de la guerra o de la salut un negoci. Sospito que si estiguéssim més previnguts contra aquest sistema, ens estalviaríem un bon grapat d'"emergències".

Acabo. Tot just ho he vist ara i no me'n puc estar d'enllaçar-lo: Al Vilaweb han publicat "Deu preguntes i respostes sobre la transmissió i el tractament de l'Ebola".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada