Pàgines

dissabte, 15 de juny del 2013

Esgotar la legislatura?

L'enquesta de El Periódico en que s'apunta un escenari on canvia el mapa electoral  amb una ERC que esdevindria primera força, en un tomb sorprenent, una millora del bloc a favor de la consulta i un retrocés dels partits unionistes amb el destacable creixement de Ciutadans, ha tingut conseqüències, o això sembla.

Potser la més cridanera va ser  la compareixença del President Mas en que es van presentar tot un seguit d'accions en diferents àrees per als propers anys.

Mas es va refermar en fer la consulta el 2014, però també va dir que la seva intenció era acabar la legislatura, és dir, fins 2016.

Fins al 2016? però, i si com apunten les mateixes enquestes, el resultat de la consulta és a favor de la independència? No caldria, immediatament, proclamar-la? I amb consulta o sense, com és que Mas descarta la Declaració Unilateral d'Independència (DUI)?

Trobo que hi han una serie de consideracions que cal tenir en compte:

És recomanable que la secessió sigui pactada.

A dia d'avui, des del govern de l'estat no hi ha intenció de pactar res o, si més no, aquest és el missatge que s'esforcen a donar.

La secessió té  -a més de l'objectiu de la defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes o la millora de la qualitat democràtica i el  re-empoderament ciutadà- l'objectiu pràctic, principal i de consens de la defensa de l'estat del benestar o, si es prefereix, millorar a mig i llarg termini la qualitat de vida dels ciutadans d'aquest país.

Tots aquests objectius només es podran aconseguir si el nou estat disposa d'estructures, principalment, d'hisenda pública i de finançament.

El finançament serà crític en el període de transició i marcarà el desplegament del nou estat.
 
L'any 2016 hi hauran eleccions a l'estat espanyol a les que, previsiblement, el bloc "constitucional" (PP-PSOE) seguirà mantenint la majoria absoluta.

Per canviar la constitució espanyola calen els vots de dos terços dels diputats del congrés.

És dir, el bloc constitucional ja no podrà canviar la constitució però,  fins i perdent la majoria absoluta, seguirà tenint prou força per a vetar els canvis.

Per mi, doncs, és lògic descartar una secessió pactada a l'empara d'un canvi constitucional. Això no és nou. S'ha dit molts cops abans.

En tot cas, en la seva proclamació de sobirania, el Parlament català ja ha dit que no hi ha res, en particular la constitució espanyola, per sobre de la voluntat sobirana del Poble de Catalunya.

Llavors, a quin punt estem?

La consulta pel 2014 és una fita ineludible.

Cal preparar aquesta consulta, fer-la i guanyar-la.

En paral·lel cal preparar la hisenda pública catalana.

Cal continuar la tasca d'explicació a l'exterior del procés d'independència. Per dues raons principals: primera, perquè la independència és, sobretot, el reconeixement per part dels altres estats; segona, perquè caldrà accedir al finançament internacional.

El President descarta la DUI. Però l'estat espanyol descarta el pacte, si més no, a dia d'avui. Potser de cara a l'exterior al govern català li convé mostrar un tarannà dialogant i, de cara a la negociació de la secessió, a l'estat li convé més una imatge d'inflexibilitat. Només en aquest joc polític  puc entendre que Mas renunciï a la DUI, però la meva opinió és que la DUI no és cap opció descartable.

Crec que la DUI serà la forma com s'accedirà a la independència. Cal recordar, però, que el pla original de Mas era a dues legislatures (el programa electoral de CiU al 2012 duia el nom de Catalunya 2020).

El President pretén esgotar la legislatura (fins el 2016) i  compta amb suport per fer-ho sempre que es respectin els pactes. En particular, la consulta l'any que ve.

Mas, doncs, potser ens frustra als que pensem que els intents de diàleg amb l'estat són una pèrdua de temps i que caldrà tirar pel dret, però cal reconèixer que quan planteja esgotar la legislatura no està dient res de nou i que, en tot cas, si honora els pactes (la consulta es fa l'any que ve), no se li podrà retreure res en aquest sentit.

Opino, però, que un cop estiguin lligats el reconeixement internacional, la hisenda pròpia i el finançament, caldrà tirar pel dret. Avui això passa per mostrar-se dialogants i respectar els marcs legals.

Tanmateix,  n'estic segur, caldrà trencar la legalitat de forma explícita en algun moment. Senzillament: l'estat espanyol mai ṕactarà la secessió. Potser hi han converses secretes entre els governs català i espanyol i ens enduem una sorpresa però, la veritat, ja fa temps que no crec en els Reis Mags ni en el Pare Noel i sí, en canvi, tinc una desconfiança creixent, que fa anys que creix, envers els veïns de ponent.

De fet, estic tan convençut de la mala fe de l'estat que no dubto que el procés es pot precipitar en qualsevol moment. No es pot descartar res.

Ni tan sols la DUI enguany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada