Pàgines

dilluns, 18 de juny del 2012

L'endemà de les eleccions gregues amb la prima pujant

Què va passar ahir a les eleccions gregues? Partint del fet que, al final, només cadascú sap perquè vota, m'atreviré a fer una interpretació: Ahir, a Grècia, els grecs que van anar a votar van fer-ho pensant en la seva butxaca, en la pròpia i particular de cadascun d'ells.

I el resultat va ser que el partit de dretes Nova democràcia va guanyar, amb una mica més de diferència que a la primera tongada. Syriza s'ha consolidat com a segona força i el PASOK se'n va, definitivament, a la tercera posició.

I què vol dir això? doncs que aquest cop és molt probable que ND i PASOK acabin format govern. ND i PASOK representen els partits que estan "d'acord" amb les retallades imposades des de la UE. Syriza representa a aquells que tot i voler romandre a l'euro, no estan d'acord amb les retallades.

Jo crec que els grecs que han votat (l'abstenció ha estat de fet el "partit" més "no votat") ho han fet pensant en la pròpia cartera. Amb un raonament senzill: si Grècia surt de l'euro, els estalvis en euros quedarien nominats en una nova moneda que seria immediatament devaluada. I això vol dir que es perdria riquesa efectiva. I segon, caldria esperar una inflació alta, o altíssima, durant una bona temporada. Aquesta inflació acabaria de convertir els estalvis dels qui els tinguessin en poc més que xavalla.

Amb aquest raonament, és bastant lògic que els grecs hagin votat majoritàriament romandre a l'euro. Els tres partits més votats estaven d'acord amb això.

I perquè ha guanyat ND+PASOK? Segurament la campanya per associar Syriza amb sortida de l'euro ha funcionat.

El problema és que era una associació fàcil. Syriza volia "renegociar". Renegociar? Quan dos "negocien" és perquè l'alternativa, barallar-se, pot provocar alguns danys irreparables a totes dues parts. Dit més bèstia, si tots dos es tenen agafats pels collons, és millor negociar. Era aquesta la situació entre el govern de Grècia i el de la UE? No. Sens dubte. Grècia S.A. depèn, per a seguir funcionant, dels diners que li proporciona UE S.A. No hi ha negociació possible. La UE posa les condicions. Si Grècia no les vol seguir, allà és la porta. Jo crec que això ho han vist molts grecs.

De moment, Grècia S.A. continua a la partida. Vindran més retallades. La qüestió és saber si el govern ND+PASOK format per, no ho oblidem, la mateixa gentola de polítics corruptes que han portat Grècia a la situació en que es troba, seran capaços de reconduir la situació. Si es tornaran bons i virtuosos després d'anys i anys de corrupció, vaja. Jo també crec que no. D'aquí la importància dels men in black de la UE. Visca la democràcia.

Ara que em rellegeixo el paràgraf anterior, veig que si es fa un paral·lelisme amb Espanya S.A. es aprofitable del tot. Ves quina cosa...

Perquè, a més, es pot preveure que si la situació no es recondueix, cada cop seran menys els que pensant en la pròpia butxaca trobin menys arguments per seguir a l'euro o per suportar les "mesures d'austeritat". No es pot descartar que si la situació a Grècia no millora, i no hi han motius per pensar que ha de millorar, a les properes eleccions que potser són més aviat que no ens pensem, Syriza podria ser la força majoritària i, llavors, el seu discurs potser ja serà el de sortir de l'euro.

En resum, el passat diumenge, a Grècia es va guanyar temps. Tot i que sospito que no se sap molt bé per a fer què.

El post hauria d'acabar aquí, però el dissabte abans de les eleccions a Grècia, un actor inesperat va obrir la seva boqueta de pinyó i, si no m'equivoco, la va cagar. Em refereixo, com no, al Mariano.

Jo crec que el Mariano es pensava que guanyaria Syriza a Grècia. Que una Syriza oposant-se a les retallades imposades per Brussel·les seria un bon escut per fer el mateix discurs a l'Estat Espanyol S.A. I l'home va deixar-la anar: Espanya no seguiria, de moment, les recomanacions de l'FMI: apujar l'IVA, retallades de sou dels funcionaris... Con en els millors episodis del Polònia, aquella mateixa tarda l'Artur Mas li recomanava al Mariano que no vacil·les a la Merkel que la teutona té mala llet. Però el Mariano va seguir amb el seu ful. El resultat, oh! sorpresa! és que l'aposta no li ha sortit bé i els grecs han optat per, de moment, fer bondat. I el Mariano es va quedar ahir, de nou, amb el cul a l'aire.

Per acabar-ho d'adobar, avui la prima de risc s'ha disparat fins a màxims absoluts i l'IBEX (un indicador histèric i molt poc de fiar, per tant) s'ensorrava gairebé un 3%. Gràficament,li han fotut un parell d'hòsties. Mariano, si us plau, calla't, home. Pel be de tots, però sobretot, mira que et dic, pel teu.

L'enèsima xulada madrilenya a Brussel·les s'acabarà pagant. A la UE ja estan pensant seriosament en un substitut. Es parla bastant descaradament del Joaquín Almunia. Ah! la democràcia! L'aposta és, fent un símil futbolístic d'aquests que tan agraden al Mariano: es menjarà els torrons a la Moncloa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada