Pàgines

dimecres, 13 de juny del 2012

Banc de Temps de Sants




Més ens valdrà que ens espavilem tots sols. L'autogestió, la desmonetització de l'economia, els intercanvis i formes alternatives de prestació de serveis, el canvi dels hàbits de consum... això pot semblar avui mateix cosa de hippies o "perroflautas", però podria ser que no. De fet, ja hi han moltes famílies que avui, al barri, estan tirant de solidaritat. I moltes d'altres que han descobert el significat de les R (recicla, reutilitza, repara, redueix, recupera). O del decreixement, en molts casos per la força, en altres per prudència.

És en aquesta línia que cal posar aquesta iniciativa: el Banc de Temps de Sants. El proper dimarts 19 se'n fa la presentació oficial. Podeu consultar la web de l'associació de veïns de Joan Güell: http://www.avjoanguell.org/banc-de-temps/

Ells mateixos ens expliquen en què consisteix això:






"Què es el Banc del Temps?

El Banc del Temps és el primer banc que funciona sense diners. En aquest Banc únicament es pot dipositar temps, que es retira en el moment de fer-lo servir.

Totes les persones tenim coses per oferir o demanar.



Objectius del Banc de Temps

El Banc del Temps vol promoure intercanvis per a tasques d’atenció a persones, siguin criatures, gent gran o gent malalta, i també vol donar oportunitats per a què la gent es conegui i confïi en els altres per tal de resoldre necessitats de la vida diària. El banc de temps està obert a dones i homes i pretén millorar la qualitat de vida.



El funcionament és molt simple

Una persona diposita unes hores de temps oferint un servei que vol donar i, a canvi, pot demanar temps d’altres persones per resoldre algunes necessitats diàries.

Crear un espai d'intercanvi de temps, participat per dones i homes, on es contribueixi a afavorir el canvi d'estereotips tradicionals assignats a dones i homes.

Desenvolupar a través del Banc del temps una actuació al nostre barri que afavoreixi la Conciliació de la vida personal, familiar i laboral, fent partícip a tota la ciutadania.

Promoure intercanvis entre totes les persones majors d'edat que estiguin disposades a compartir habilitats, coneixements i serveis entre elles. Aquest projecte pretén fomentar les relacions socials trencant l'aïllament i la solitud de la vida urbana.

Al mateix temps ofereix oportunitats perquè la gent es conegui i confiï en els altres per resoldre necessitats de la vida quotidiana en actuacions més igualitàries per a dones i homes.



Què es pot intercanviar?

A titol de exemple es poden intercanviar els següents serveis:

- Acompanyar nens i nenes a l’escola o d’altres activitats.
- Llegir contes o jugar amb infants.
- Cuidar criatures o d’altres persones durant períodes curts de malaltia.
- Acompanyar persones grans al metge.
- Llegir llibres a persones grans.
- Passar treballs al ordinador.
- Ajudar a fer els deures.
- Fer la compra a persones grans o malates.
- Fer petites tasques domèstiques.
- Cuidar animals domèstics i plantes.
- Passejar, acompanyar al cinema, teatre.
- Ajuda general en temes relacionats amb la informàtica.
- Assessorament i orientació: legal, fiscal, psicològic...
- Idiomes: conversa, traducció ...
- Tasques domèstiques, reparacions tècniques i mecàniques, bricolatge...
- Esports, dansa...
- Atenció a persones: companyia, gestions de carrer, sortides culturals...
- Cura del cos i salut: massatge, reflexologia, fisioteràpia...


Recordeu que això només són exemples d’alguns intercanvis. El Banc del Temps té moltes més potencialitats, així que animeu-vos i feu les vostres demandes i oferiments per originals que us semblin."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada