Pàgines

divendres, 15 d’octubre del 2010

Blog Action Day 2010. Aigua!

Enguany el Blog Action Day va destinat a conscienciar sobre la mancança d'aigua potable al món.

No és cap broma. Fins i tot un país com Catalunya va patir per l'aigua farà cosa d'un parell d'anys -el 2008 es van veure les orelles al llop- quan les seves reserves d'aigua van caure fins nivells alarmants a conseqüència d'un consum que s'havia disparat per sobre de les capacitats hídriques del país, capacitats que a més estaven minvades per una sequera de tres anys.

Però va ploure i la situació es va salvar. Es va guanyar el temps suficient per a que les des-saladores entressin en funcionament.

Recentment, però, la qüestió hídrica s'ha tornat a plantejar perquè amb des-saladores i tot el nostre país segueix anant curt d'aquest recurs.

La població catalana, en particular la barcelonina, ha interioritzat aquesta mancança i el consum d'aigua per habitant és, a la ciutat de Barcelona, dels més baixos d'Europa, 108,4 litres per persona i dia de mitja, rècord europeu d'estalvi d'aigua al 2009.

Ara bé, Barcelona és una ciutat europea de primer nivell. La situació canvia radicalment a altres llocs del món.

Aquesta pàgina d'Intermón-Oxfam és un estudi sobre el consum d'aigua arreu del món i presenten aquesta taula:

 Territori
Terme mitjà de litres
per habitant i dia
 Amèrica del Nord
 333 - 666
 Europa
 158
 Àsia
 64
 Àfrica
 15 – 50
 Espanya
 147
 

Impressionant, oi? de mitja un europeu consumeix al dia 10 cops més aigua que un africà.

Pensem què fariem nosaltres amb només 15 litres d'aigua al dia.

Ara pensem una mica més. I si aquesta aigua és tota l'aigua que tens? i si també és l'aigua que ha de servir per beure? i si està bruta? i si està infectada?

A Barcelona ens ho vam prendre seriosament i la consciència d'estalvi d'aigua existeix. Però i si amb això no n'hi hagués prou? 


El resultat de l'escassedat el coneixem: malalties per manca d'higiene, per infeccions, per diarrees... mortalitat. Tanmateix, l'escassedat d'aigua és més aviat el símptoma que no la causa de problemes greus previs, com poden ser la contaminació, la sobreexplotació, canvis demogràfics, canvi climàtic i desigualtat social. La web del Paula ho explica molt bé.

Combatre l'escassedat d'aigua és prioritari quan es produeixen les emergències, però no n'hi ha prou: el que cal és atacar les causes de fons. 


Un altre món és possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada