Pàgines

dimecres, 8 de setembre del 2010

Vaga general... a França!




Ahir a França estava convocada la vaga general dels treballadors contra la reforma de les pensions.

En particular, un dels punts calents és que Sarkozy pretén retardar dos anys l'edat de jubilació.

Una cosa semblant a la llei que el Corbacho, el ministre d'indústria del PSOE que ara anirà de número 3 del PSC va aprovar i que, per cert, a ell no l'afecta: té pensió vitalícia assegurada per a quan deixi els càrrecs públics, tingui l'edat que tingui. I no serà un pensió com la de la iaia. Serà indecorosament molt més gran, per entendre'ns.

Per coses com retardar l'edat de jubilació, ahir uns dos milions i mig de persones es van manifestar per tot l'estat francès. En particular a Perpinyà,a Catalunya Nord, van ser prop de 15.000 manifestants.

Milers de treballadors han seguit la vaga. La cosa no s'atura aquí i s'ha convocat una nova jornada de vaga general per al 23 de setembre.

A França es prenen seriosament aquestes coses. El Sarkozy, per la seva banda, diu que per moltes vagues que li facin ell seguirà endavant amb la seva reforma de les pensions; i els sindicats li responen amb una segona vaga general.

Lluita obrera vol dir alguna cosa semblant al que està passant a França.

És més que mobilitzar-se per defensar uns drets: és una determinada forma d'entendre el món. A mi em sembla que si a França s'arriba a plantejar una reforma laboral com la que està perpetrant el govern de l'estat espanyol, allà directament passen de fer vagues generals i, directament, guillotinen al govern responsable.

A l'estat espanyol, en canvi, els sindicats preparen una vaga per al 29 de setembre... mesos després de que la reforma ja sigui vigent i havent passat per diversos tràmits que l'han anat endurint.

Un es demana si els sindicats majoritaris espanyols estan compromesos amb la vaga del 29S. Fa l'efecte que ja fa tan temps que s'han convertit en aparells de burocràcia que han perdut el múscul que cal per sortir al carrer i aturar un país. Però és justament això el que cal si és que es vol plantejar un pols al govern. I,per descomptat, que amb la vaga general, només, no n'hi haurà prou. Cal tornar als carrers.

Ho volen? Què és el que volen? Si més no, espero que això: forçar la marxa endarrere de la reforma. No parlo d'utopies.

Però a mi em sembla qui creu en les utopies és més fort i està més motivat per a lluitar. La burocràcia mata l'ànima.

Tanmateix, a falta de res millor, que prenguin i prenguem exemple dels treballadors de França.

El cartell de l'inici ha estat el de la convocatòria de vaga per part de la CNT de França. Tenen secció a Catalunya Nord: CNT des Pyrénées Orientales. Es tracta d'un sindicat anarcosindicalista, germà de les CNT i CGT autòctones.

1 comentari: