Pàgines

dimarts, 7 de setembre del 2010

Inici de curs. 1057 barracons.

Avui el meu fill, com la majoria d'infants del país, ha començat el curs escolar.

Com cada any s'ha fet la presentació del curs als pares, però aquest cop el mateix dia d'inici perquè, degut a l'avançament de la data de començament, no hi ha hagut temps per a fer-la abans, segons l'equip docent.

El que ha estat interessant en la presentació, a part, evidentment, dels aspectes purament d'organització del curs escolar, ha estat escoltar les opinions dels pares i de "la senyo" sobre l'avançament de l'inici de curs, o sobre la setmana blanca del febrer, o sobre el fet que el dia 7 de gener ja no serà festa...

En resum: la gent no s'explica el perquè d'aquests canvis. Quins són els motius? realment algú els sap? són raonables? El que és clar és que per les bones o per les males, aquests canvis venen per quedar-se i que nens, mestres i pares s'hi adaptaran. Ara bé, quina millora suposen? quin aspecte milloren en l'educació dels infants? No val a dir que tothom s'hi adaptarà i d'aquí un parell d'anys ningú s'en recordarà de la situació anterior. Els canvis no es fan per a que no es notin. Al contrari: tenen un objectiu. La pregunta és, doncs, per a què serveixen aquest canvis?

D'altra banda, hi han coses que no canvien. El conseller Maragall sembla molt cofoi en aquest inici de curs però a mi em sembla que no té gaires motius per estar-ho: el nombre de barracons enguany ha arribat a la trista xifra rècord de 1057. "Mòduls prefabricats", en diuen. Ja et fotran.

És inacceptable. Més barracons que mai. Quina vergonya de previsió és aquesta? com és que un any més segueixen sent incapaços de tenir un nombre decent d'aules per a tots els nens que les necessiten. Com és que un any més som incapaços de proporcionar els mitjans educatius suficients per als nostres fills? és que hi ha alguna cosa més important que això?

Per cert que avui ha fet força calor i els pares, durant la presentació, hem suat de valent i ha estat perquè a l'aula -una aula de debò, no un barracó- no hi havia aire condicionat i la temperatura s'ha enfilat. En semblants condicions de treball, a qualsevol empresa els treballadors s'haurien plantat i el comitè d'empresa hauria, fins i tot, pogut aturar la producció al·legant la causa fonamentada de condicions de treball insalubres. Però als nens que els bombin.

Les escoles han de ser suficients i confortables. Si avança l'inici del curs, que vol dir fer més classes durant l'estiu, aleshores les escoles han d'estar preparades per aquestes condicions climàtiques. I tampoc és acceptable que els nens es pelin de fred a l'hivern. Per Déu! que som al segle XXI! suposadament a un país civilitzat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada