Pàgines

dimecres, 14 de juliol del 2010

2na oportunitat

En contra del que semblava, la partida de la IP encara no ha acabat.

Ahir explicava que la IP per una consulta oficial per l'autodeterminació havia estat rebutjada per la mesa del Parlament (Només ERC la defensava, amb el vot del president del Parlament Ernest Benach), i es rebutjava per unanimitat el pla "B", la ILP per a una consulta no vinculant seguin el model de la de la Diagonal. Ernest Benach explica al seu bloc el perquè del sentit dels seus vots.

Esquerra ha fet un gest de dignitat que obligarà als partits catalans a reposicionar-se, o a confirmar que ja els va bé l'status quo actual. En cas de que CiU doni suport, de nou, a la IP, aleshores caldrà veure quina és la velocitat de reflexos del govern espanyol per a presentar recurs d'inconstituacionalitat però, en tot cas, s'obligarà al govern de l'estat, al ZP directament, a que digui en veu alta que nega als catalans el dret a decidir. A veure quina en diu.

El que ha passat és que ERC ha aconseguit aturar el vet a la IP per una consulta oficial per l'autodeterminació basant-se en els defectes de forma i en l'incompliment del reglament. Ara, la mesa del Parlament haurà de tornar a pronunciar-se.

Tant de bo que CiU i IC recuperin el sentit original del seu vot. Ara bé, jo em temo que el tacticisme, de nou, jugarà en contra dels interessos nacionals. És sabut que ERC volia centrar la seva campanya electoral al voltant de la recollida de signatures per la IP. Amb la sentència del constitucional, CiU i IC han trobat l'excusa perfecta per desactivar aquesta estratègia.

Només que l'estratègia de la IP no era d'ERC. Era, si de cas, d'un col·lectiu transversal que comptava amb noms com López Tena (CDC) o Uriel Bertran (ERC). En última instància, era l'estratègia dels milers i milers de catalans que hauríem aportat la nostra signatura.

Era, és, l'estratègia -si més no, una de les possibles- del milió llarg (potser més de dos milions) que votaríem a favor de la independència en un referèndum oficial.

I ara que tornin a jugar al tacticisme.


Vet aquí la noticia del directe.cat


ERC atura el vet de la IP pel referèndum i la mesa s'haurà de tornar a pronunciar

Demanen que la Mesa del Parlament reconsideri la votació d'aquest dimarts, on CiU i ICV van canviar el vot respecte la del 8 de juny


La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, i el diputat republicà Pere Aragonès, han formalitzat aquest dimecres al Parlament el recurs on mostren la seva queixa i reclamen que la Mesa del Parlament reconsideri la decisió d'avortar la tramitació de la IP pel referèndum d'independència després del dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Des de l’entrada a registre de la petició d’Esquerra, ha quedat en suspens la revocació del tràmit de la IP sobre la independència fins que no es resolgui de nou a la Mesa. ERC vol donar així una 'segona oportunitat' perquè 'escoltin el clam' del 10J a CiU i ICV-EUiA, que van votar a favor fa un mes i mig a la tramitació de la IP, i, en canvi, dimarts van canviar de parer i van votar al costat de PSC i PP per revocar aquella decisió, impedint així que s'iniciï la recollida de signatures per tal de convocar un referèndum nacional d'independència.
anna  simó, erc, esquerra, maria àngels cabasés

Per ERC la revocació és un 'frau de llei' perquè es dóna a un dictamen no vinculant del CGE caràcter de vinculant, cosa pels republicans antiestatutària, i perquè la revocació es va fer fora del termini reglamentari.

Per això i amb l’objectiu que la Proposta de referèndum sobre la independència de Catalunya pugui continuar la seva tramitació d’acord amb allò previst a la Llei de consultes populars per via de referèndum, el Grup Parlamentari d’Esquerra ha registrat la petició que la Mesa del Parlament reconsideri i deixi sense efecte l’acord de revocació de l’admissió a tràmit de la Proposta de consulta o IP.

Reconsideració 'fora de reglament'

Esquerra argumenta que l’acord de la Mesa d’aquest dimarts incompleix l’article 30 del Reglament del Parlament, perquè el PSC i el PP van entrar la petició de reconsideració de l’acord de tramitació de la IP del 8 de juny un mes després d’aquest acord, quan el termini màxim per demanar de reconsiderar-lo són dos dies.

Per altra banda, argumenta que no es poden atorgar als dictàmens no vinculants del Consell de Garanties Estatutàries la capacitat d’aturar o incidir en una tramitació parlamentària que ja estava iniciada i no preveia cap més tràmit a la Mesa segons la Llei de consultes, tal com fa setmanes havien advertit els promotors de la IP.

La portaveu parlamentària d’Esquerra, Anna Simó, ha fet una crida tant a CiU com IC-V ‘que aprofitin la segona oportunitat que brindem per rectificar i permetre que el poble de Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir, escoltant l’esperit d’unitat i valentia de la manifestació del 10 de juliol passat’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada